Кресилай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Херма с Перикъл, носеща надписа “Перикъл, син на Ксантип, атинянин”, Римско копие на оригинала на Кресилай, Ватикански музеи (no. 269)

Кресилай (на гръцки: Κρησίλας) е древногръцки скулптор от Кидония. Той живее през 5 век пр.н.е. и работи в Атина по време на Пелопонеските войни, като последовател на Мирон.

Статуята на Перикъл[редактиране | редактиране на кода]

В Атина той създава бронзова статуя на Перикъл (440-430 пр.н.е.) с коринтски шлем на главата, който изразява позицията му като стратег. Нейната долна част е открита в атинския акропол. Изглежда, че множество портретни бюстове произлизат от тази статуя, каквито днес са поместени във Ватиканските музеи, Британския музей (открит във вилата на Адриан) и др.

Ефеската амазонка[редактиране | редактиране на кода]

Кресилай създава и статуя на умираща амазонка за Ефес в съревнование с Фидий и Поликлет.

Атина от Велетри[редактиране | редактиране на кода]

Той е също идентифициран като оригинален автор на статуята на Атина от Велетри.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kresilas“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.