Крецулеску (църква)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за православния храм. За други значения вижте Крецулеску.

„Крецулеску“
Biserica Creţulescu
Карта
Местоположение в Букурещ
Вид на храмаправославна църква
Страна Румъния
Населено мястоБукурещ
ВероизповеданиеРумънска православна църква
ЕпархияБукурещка архиепископия
Архитектурен стилБрънковяну
Изграждане1720-1722 г.
Статутдействащ храм
Сайтwww.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/biserica-kretzulescu-cretulescu-68177.html
„Крецулеску“ в Общомедия

Църквата „Крецулеску“ (на румънски: Biserica Creţulescu или Biserica Kretzulescu) е православен храм в центъра на румънската столица Букурещ. Строена е през 18 век в стила Брънковяну и се намира в идеалния център на Букурещ, в близост до Националната художествена галерия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е построена в периода 17201722 година под ръководството на болярина Йордаке Крецулеску и неговата съпруга Сафра – дъщерята на княз Константин Брънковяну, откъдето носи и името си. Първоначално екстериорът на църквата е бил богато зографисан, но след направената ѝ реставрация през 19351936 година той е заменен с тухлена фасада. От оригиналната външна зография са запазени само фреските в притвора на църквата. Интериорната украса на православния храм е дело на художника Георге Татареску и датира от 18591860 година.

По време на земетресението в Букурещ от 1940 година Крецулескувата църква е сериозно повредена. Нанесените ѝ щети са възстановени в следващите 1942–1943 година. В първите дни на комунистическия режим има предложение църквата да бъде съборена, но благодарение на застъпничеството на архитект Хенриет Делавранча-Джибори тя е запазена. Крецулескувата църква е повреждана в резултат на земетресението във Вранча от 1977 и по време на Румънската революция от 1989 година. Отстрани на църквата днес има мемориален бюст на румънския политик Корнелиу Копоску.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]