Крецулеску (църква)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за православния храм. За други значения вижте Крецулеску.

Църква „Крецулеску“
Biserica Creţulescu
Creţulescu church.JPG
Relief Map of Romania.png
44.4381° с. ш. 26.0966° и. д.
Църква „Крецулеску“
Местоположение в Румъния
Вид на храма православна църква
Страна Flag of Romania.svg Румъния
Населено място Букурещ
Вероизповедание Православие - РПЦ
Епархия Букурещка архиепископия
Време на изграждане 1720-1722 г.
Съвременен статут действащ храм
Църква „Крецулеску“ в Общомедия

Църквата „Крецулеску“ (на румънски: Biserica Creţulescu или Biserica Kretzulescu) е православен храм в центъра на румънската столица Букурещ. Строена е през 18 век в стила Брънковяну и се намира в идеалния център на Букурещ, в близост до Националната художествена галерия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е построена в периода 17201722 година под ръководството на болярина Йордаке Крецулеску и неговата съпруга Сафра — дъщерята на княз Константин Брънковяну, откъдето носи и името си. Първоначално екстериорът на църквата е бил богато зографисан, но след направената ѝ реставрация през 19351936 година той е заменен с тухлена фасада. От оригиналната външна зография са запазени само фреските в притвора на църквата. Интериорната украса на православния храм е дело на художника Георге Татареску и датира от 18591860 година.

По време на земетресението в Букурещ от 1940 година Крецулескувата църква e сериозно повредена. Нанесените ѝ щети са възстановени в следващите 1942–1943 година. В първите дни на комунистическия режим има предложение църквата да бъде съборена, но благодарение на застъпничеството на архитект Хенриет Делавранча-Джибори тя е запазена. Крецулескувата църква е повреждана в резултат на земетресението във Вранча от 1977 и по време на Румънската революция от 1989 година. Отстрани на църквата днес има мемориален бюст на румънския политик Корнелиу Копоску.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]