Кривичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за етническата група. За селището в Беларус вижте Кривичи (селище).

Кривичи
ТериторияИзточна Европа
ПериодVIII-XII век
ЕзикКривички език
РелигияСлавянска религия
Християнство
Сродни групиИзточни славяни
Основните етнически групи в Източна Европа в началото на X век

Кривичите (на староруски: криви́чи) са етническа група[1] (племе,[2] племенен съюз[3]) населявала през VIII-XII век североизточната част на днешна Беларус и съседните области на днешна Русия.[4]

Тя се образува с преселването на славяни от района на Карпатите или от днешна северна Полша към средното течение на Западна Двина и района на бъдещия град Псков. Там те се смесват и асимилират местното балтско население, след което се разселват на изток към горните течения на Западна Двина, Днепър и Волга. В средата на IX век са подчинени от Киевска Рус, но запазват известна обособеност като основно население на Полоцкото и Смоленското княжество.

Кривичите спират да се споменават от източниците в средата на XII век, но с тяхното наследство се свързва обособена група диалекти на съвременните беларуски и руски език. В латвийския името на кривичите е запазено в наименованията на Русия (Krievija) и руснаците (krievi).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Белорусский этнос // history-belarus.by. Архивиран от оригинала на 2021-05-07. Посетен на 6 април 2021.
  2. Рыбаков, Борис Александрович. Киевская Русь и русские княжества XII – XIII вв. Москва, Издателство „Наука“, 1982. с. 62. (на руски); Perrie (ed), Maureen. The Cambridge History or Russia, V. I – From Early Rus' to 1689. Cambridge, Cambridge University Press, 2006. p. 189. (на английски)
  3. Кузьмин, Аполлон Григорьевич. История России с древнейших времен до 1618 г. Москва, ГИЦ „Владос“, 2004. с. 67. (на руски)
  4. www.rulex.ru