Кристина Скарбек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кристина Скарбек
Krystyna Skarbek
полски агент
Родена
Maria Krystyna Janina Skarbek
Починала
15 юни 1952 г. (44 г.)
ПогребанаВеликобритания

Работилаагент
Работила вУправление за специални операции
ПсевдонимKrystyna Gettlich
Krystyna Giżycka
Christine Granville[1]
Семейство
БащаЙежи Скарбек
МайкаСтефания Голдфедер
СъпругГустав Гетлих, Йежи Гижицки
Кристина Скарбек в Общомедия

Ма̀рия Кристина Янѝна Ска̀рбек (на полски: Maria Krystyna Janina Skarbek) или Кристин Гранвил (на английски: Christine Granville) е полски агент, служителка на британското Управление за специални операции към Секретната разузнавателна служба (МИ-6) по време на Втората световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кристина Скарбек е родена на 1 май 1908 година във Варшава, в семейството на Стефания (с родово име Голдфедер) и Йежи Скарбек. Майка и е от еврейски произход а баща и е представител на шляхтишки род, герб Абданк. През 1930 година участва в конкурса за красота „Мис Полония“. След краткотраен първи брак през 1938 година се омъжва повторно за дипломата Йежи Гижицки. Младото семейство заминава за Етиопия.

С нападението на Германия над Полша през 1939 година започва Втората световна война. Това събитие подтикват семейството да замине за Лондон. Там Кристина доброволно предоставя услугите си на британското разузнаване и започва работа като агент на МИ-6. Първата и мисия започва през декември 1939 година с полет до Будапеща, Унгария. От там осъществява преход на ски през Татрите до Полша, където участва в създаването на мрежа от куриери и подпомага бягството на застрашени лица. Също така събира важна информация за транспортните връзки между Германия и Румъния. През 1941 година е арестуван от Гестапо, но след като си прехапва езика и успява да излъже, че е болна от туберкулиза, е освободена. Следва мисия в Кайро, Египет. През 1944 година скача с парашут във Франция. Там помага да се осъществи контакт между френската съпротива и италианските партизани.

След края на войната е уволнена от МИ-6. Започва работа на круизен кораб. На него завързва романс с колегата си Денис Малдоуни. Обсебен и отхвърлен, Малоуни я напада и убива с нож на 15 юни 1952 година във флоайето на лондонския хотел, в който е отседнала.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.courrierinternational.com // Посетен на 8 ноември 2022 г.
  2. Krystyna Skarbek h. Awdaniec. sejm-wielki.pl. Посетен на 3 април 2020 г. (на полски); Biography – Krystyna Skarbek – Spy. theheroinecollective.com. Посетен на 3 април 2020 г. (на английски)