Кристобал де Олид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кристобал де Олид

Кристобал де Олид (на испански: Cristóbal de Olid) (1487 - 1524) иснапски конкистадор.

Израства в дома на губернатора на Куба Диего Веласкес де Куеляр. През 1518 г. участва в експедицията на Хуан Диас де Грихалва, който открива южния бряг на Мексиканския залив. През 1519-1520 г. е един от най-верните сподвижници на Ернан Кортес по време на завладяването на Мексико.

През 1522 г. по заповед на Кортес прониква в областите Мичоакан и Колима (на запад от град Мексико Сити), открива горното течение на река Лерма и част от тихоокеанското крайбрежие на Мексико между 102º и 106º з.д.

През 1523 г. Кортес решава да търси проток между Атлантическия и Тихия океан южно от Мексико. Начело на експедицията Кортес отново поставя любимеца си Кристобал де Олид, дава му пет кораба и го изпраща към бреговете на Хондурас. Същата година между Хондураския залив и езерото Исабал, в днешна Гватемала, Хил Гонзалес Авила основава селище и започва еднолично да управлява страната, която до този момент е ничия. Узнавайки за това Олид, който е изпратен да търси морски проток решава да се възползва от тези обстоятелства и да ликвидира гарнизона на Авила. Планът му обаче не се осъществява. В разразилото се сражение на 3 май 1523 г. гарнизонът отчаяно се защитава, и хората на Олид загубват осем човека. Те не успяват на превземат града, затова пък пленяват самия Хил Гонзалес Авила и продължават къ бреговете на Хондурас.

Изминава повече от година, и към Кортес започват да доситаг доноси, че Олид се е отметнал от него и подстрекаван от Диего Веласкес де Куеляр е овладял Хондурас за свои лични цели. Тогава Кортес отправя втора флотилия към Хондурас начело с Франсиско Лас Касас със заповедта на всяка цена да се залови Олид. Минават още няколко месеца и от тази експедиция няма никакви вести, а истината е че голяма част от корабите потъват по време на тропическа буря, част от екипажа загива, а уцелелите се предават на Олид, в т.ч. и самия Лас Касас. В затвора Лас Касас се среща с пленения по-рано Хил Гонзалес Авила и двамата съставят заговор за убийството на Олид. След като двамата затворници се разкайват горещо пред Олид той ги взема със себе си в поредния поход срещу хондураските индианци. По време на гуляй заговорниците и техните подкупени хора се нахвърлят върху Олид, раняват го тежко и на другия ден от името на краля го обезглавяват.

Източници[редактиране | редактиране на кода]