Кристофър Нюпорт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Кристофър Нюпорт (на английски Christopher Newport) (1561 - 1618) английски мореплавател, пират, колонизатор.

В продължение на почти двадесет години Нюпорт е морски пират, като плаванията му в района на Карибско море са спонсорирани от лондонски търговци. По време на кариерата си превзема няколко големи испански и португалски кораби превозващи подправки, коприна, скъпоценни камъни, злато и сребро. През 1605 г. след завръщането си от поредния си пиратски рейс донася на крал Джеймс I, който е голям любител на екзотичните животни, два малки живи крокодила и дива свиня. В знак на благодарност краля организира и финансира експедиция ръководена от Нюпорт към източните брегове на Северна Америка.

На 20 декември 1606 г. три малки кораба, на борда на които има 105 колонисти-заселници, предимно мъже, напускат Англия. Ръководителят на експедицията Кристофър Нюпорт издига капитанския си флаг на най-големия кораб "Сюзън-Констанс" (100 тона), командир на втория кораб (40 тона) е Бартоломю Госнолд (плавал през 1602 г. покрай източните брегове на Северна Америка), а третия е малък (20 тона) спомагателен съд.

Нюпорт повежда флотилията не пряко през океана, както е направил Госнолд през 1602 г., а по добре разузнатия пиратски път – на юг, към Канарските о-ви, а след това на запад, към северните острови от Малките Антилски о-ви, където пиратите обикновено причакват "сребърните испански флотилии", идващи от Америка. След като извършват ремонтни дейности по корабите на един от островите, Нюпорт продължава на север и след тримесечно плаване достига до източното крайбрежие на Северна Америка, на около 37° с.ш. Скоро открива широко речно устие, на река течаща от северозапад. Нюпорт я нарича Джеймс в чест на английския крал, организирал и спонсорирал плаването. След като разузнава предварително долното течение на реката на 14 май 1607 г. основава първото английско селище на американска земя и го назовава Джеймстаун (сега Нюпорт Нюз, щата Вирджиния).

В търсене на вътрешни водни пътища към Тихия океан Нюпорт с малка група хора, на борда на спомагателното корабче се изкачва на 200 км по течението на река Джеймс до нейните прагове в източните склонове на платото Пидмонт в Апалачите. След като провежда церемония по присъединяване на тези земи към английската корона пътешествениците се връщат обратно и тържествено провъзгласяват в Джеймстаун името на новата колония - Вирджиния.

В средата на лятото на 1607 г. със своя кораб Нюпорт се връща в Англия и вместо злато, сребро и бисери натоварва на кораба ценен американски дървен материал с мека дървесина, която се използва за направата на бъчви и бурета.

През 1608 г. Нюпорт се връща във Вирджиния с нова група заселници и с нареждането от Лондонската търговска компания да търси ценни метали и да открие кратък воден път до Тихия океан. При пристигането си в Джеймстаун Нюпорт намира едва 40 изтощени човека: останалите са измрели, главно от болести и в схватки с индианците. Въпреки това, новите заселници, а и другите които идват след тях, продължават да разширяват дейността си в новата колония.

През последните години от живота си работи за Британската източноиндийска компания и умира през 1618 г. на остров Ява.

Неговото име носи университета "Кристофър Нюпорт" в град Нюпорт Нюз, щата Вирджиния.

Източници[редактиране | редактиране на кода]