Критичен диаметър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Критичен диаметър – минималният диаметър на цилиндричен заряд от взривно вещество (ВВ), при който е възможно разпространението на детонацията.

При диаметър на заряда под критичния детонацията или не възниква, или затихва. Минималната скорост на детонация, съответстваща на критичния диаметър, се нарича критическа скорост. С увеличаването на диаметъра на заряда скоростта на детонация нараства до постоянната величина, характерна за дадения състав и състояние на ВВ. Диаметъра на заряда, над който скоростта на детонация не се увеличива, се нарича пределен диаметър, а скоростта – пределна или оптимална скорост на детонация.

За бризантни индивидуални взривни химични съединения критическият диаметър обикновено е няколко mm, за иницииращите – стотни от mm, за гранулираните промишлени ВВ – до 150 mm. Използването на ВВ с голям критичен диаметър на детонация няма практически смисъл.

На величината на критичния диаметър на детонация влияят състава, степента на раздробяване, физическото състояние на ВВ, влажността, температурата, плътността на зареждане и други параметри. Значителното намаляване на критичния диаметър е възможно с използването на здрава обвивка на заряда.

Критичният диаметър на детонация обикновено се определя с взривяване на моделни заряди с дължина не по-малко от пет диаметъра на заряда. Наличието или отсъстствието на детонация се определят по следите от взрива.

За пресовани или пластични ВВ често се определя критична дебелина на заряда, в пластини с ширина над четири дебелини и дължина над 10 дебелини.

Критичните диаметри на някои ВВ са приведени в таблицата подолу

ВВ Критичен диаметър, mm
ТЕН пресован 2,0 – 3,2
ТЕН (плътност 1 g/sm с куб. размер на зърното 0,025 – 0,10 mm) 0,7 – 0,86
нитроглицерин (НГЦ) (при t=20 С) 2,5
хексоген 2,5 – 4,4
тетрил 5 -7,0
пикринова киселина 7,0 – 9,0
тротил (в зависимост от технологията на производство на заряда и условията) 6,0 – 60,0
амониев перхлорат 25,0 – 30,0
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Критический диаметр“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.