Критическа теория

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

В хуманитарните и социалните науки критическата теория е изследването и критиката на обществото и културите, произхождайки от знанията на социалните науки и хуманитарните дисциплини.

Терминът де факто има две различни значения с различен произход и история, като едното произлиза от социалната теория, а другото от литературознанието. До скоро двете нямаха много общо помежду си, но от 1970 г. има застъпване между двете дисциплини. Това води до ситуацията, в която критическата теория е ъмбрела термин за цяла съвкупност от теории в англоговорещите университети. В крайна сметка и двете дисциплини/терминологични названия произхождат от гръцкото kritikos - преценка и прозорливост, проницателност, и техните настоящи форми произлизат от 18 век.

За да се използва едно епистемологично разграничение, въведено от Юрген Хабермас през 1978 г. в Знание и интереси (Erkenntnis und Interesse), критическата теория в литературните науки е в крайна сметка форма на херменевтика, тоест знание, придобито чрез интерпретация, с цел да се разбере значението на текстовете и символните експреси.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Крейг Калхун, Критическа социална теория, изд. Критика и хуманизъм, 2003 [1]

Източник[редактиране | редактиране на кода]

  • Частичен превод от английската Уикипедия - critical teory.