Критска война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за войната през 3 век пр.н.е.. За войната през 17 век вижте Венецианско-турска война (1645-1669).

Критска война
Map Macedonia 200 BC-bg.svg
Егейският басейн в края на 3 век пр.н.е.
Информация
Период 205-200 пр.н.е.
Място Басейна на Егейско море
Резултат Победа за Родос
Страни в конфликта
Древна Македония
Иерапитна
Олус
Етолийски съюз
Спарта
Родос
Пергамско царство
Византион
Кизик
Атина
Кносос
Командири и лидери
Филип V Македонски
Дикеарх от Етолия
Никанор Слона
Атал I
Теофилиск
Клеоней

Критската война е военен конфликт през 205 г. пр. Хр.|205]]-200 г. пр. Хр. между две коалиции елинистични държави, водени от Македония и Родос.

След края на Първата македонска война македонският цар Филип V решава да използва затишието в конфликта с Римската република, за да установи контрол над Родос. Той се споразумява с пирати от Етолия и Спарта, които започват систематични нападения срещу родоски кораби, и сключва съюз с Иерапитна, Олус и други по-малки градове в Крит. За да изолира допълнително Родос, Филип сключва съюз и със Селевкидите, които по това време са в конфликт с Птолемеите, и започва да напада птолемеидските и родоските съюзници в Тракия и бреговете на Мраморно море.

През 202 година пр.н.е. Родос в съюз с Пергамското царство, Кизик и Византион нанасят поражение на македонския флот при Хиос, но няколко месеца македонците побеждават при Ладе. Докато Филип напада пергамските владения в Мала Азия, пергамският цар Атал I се прехвърля в Гърция, в резултат на което Атина се присъединява към съюзниците на Родос. Филип се опитва да нападне Атина, но е спрян от заплахата за намеса на Рим.

Македонците превземат Абидос, пергамско владение на азиатския бряг на Дарданелите, но началото на Втората македонска война срещу Рим през 200 година пр.н.е. ги принуждава да прекратят военните действия срещу Родос. По това време Кносос преминава на страната на Родос и, останали без основния си съюзник, промакедонските градове в Крит капитулират.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cretan War (205–200 BC)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „Македония“         Портал „Македония