Крокет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Крокет.

Цилиндрични крокети
Кръгли крокети

Крокет (от френски croquette) е парче храна като кайма, сирене или зеленчуци, оформени в цилиндрична или плоска кръгла форма, покрити с галета и изпържени дълбоко.

Холандският крокет[редактиране | редактиране на кода]

В Холандия крокетът е дълбоко изпържена закуска, направена с месо. Тя е с твърда хрупкава обвивка, но е много мека отвътре. Приготвя се от месно рагу, което се изстудява, за да се сгъсти и да може да се оформи като крокет и да се покрие с панировката.

Всяка година в Холандия се продават 300 милиона крокети (около 18 на глава от населението), което ги прави втората по популярност закуска в страната. Този брой не включва крокетите, приготвени и консумирани в домашните кухни, които също вероятно са милиони. Популярността на крокета е надмината само от фрикаделата — колбас, подобен на кренвирш без обвивка, но с различен вкус, от който се продават 580 милиона годишно.

Производителите на крокети многократно са опитвали да популяризират и продават крокета в други страни, но са претърпявали неуспех дори в съседни страни като Белгия и Германия. Картофените крокети обаче са много популярни в някои части на Германия и в Белгия.

Крокетите в други страни[редактиране | редактиране на кода]

Испания: Крокети, особено пилешки, са често срещано мезе.

Бразилия: Крокети, направени предимно от говеждо месо, се продават в Бразилия като немска храна.

Куба: Правят ги обикновено от шунка, свинско месо или пиле или от смес от трите.

Индия: Крокет от картофи, наречен алу-тики е много популярен в Северна Индия. Сервира се с яхния по домовете или от крайпътни търговци.

Японска кухня: Роднина на крокета, наречен короке (コロッケ) е много популярна пържена закуска. Всеки супермаркет или месарница ги продават. На много места има и специални короке магазини. Прави се главно от картофи с някои други съставки като зеленчуци, (например лук и моркови) и може би по-малко от 5% месо (например свинско или говеждо). Често се сервира с тонкацу (とんかつ) сос. Сервират се и крокети с цилиндрична форма, които често повече приличат на френските си предци — рецептата например е: скариди или краб или месо с бял сос (рагу), който се изстдуява, за да се сгъсти преди да се направят крокетите. Когато е сервиран горещ, вътрешността се разтапя, което го прави добре приет. Нарича се крем-крокет, за да се различи от картофената разновидност. Често се сервира без сос или с доматен сос. За разлика от холандския си братовчед, крокетите, направени главно от месо не се наричат короке в Япония. Те се наричат менчи кацу (めんち かつ), съкратено за котлети от кълцано месо.

Индонезия: Крокетът е една от най-популярните закуски в Индонезия, донесен по време на холандската колонизация.

Холандската фрикадела не трябва да се бърка с немското кюфте, наречено също „фрикадела“.