Крокодили

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Крокодили
2011 China-Alligator 0491.JPG
Crocodilia collage.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Същински многоклетъчни
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Sauropsida Влечуги
подклас: Diapsida
инфраклас: Archosauromorpha
надразред: Crocodylomorpha
разред: Crocodilia Крокодили
Научно наименование
Уикивидове Crocodilia
Owen, 1842 г.
Разпространение
Crocodylia biogeography.png
Семейства
Крокодили в Общомедия

Крокодилите (Crocodilia) са разред едри влечуги, появили се към края на триас, но разцветът им е през юра и креда. Те са най-близко свързаната с птиците съществуваща и днес група животни.

Разред Крокодили включва три семейства:

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Крокодилите се считат за най-високо организираните съвременни влечуги. Имат удължено и сплеснато отгоре тяло. Главата им е плоска, с удължена напред муцуна и къса шия.

Предните им крайници завършват с по пет пръста, а задните с по четири, снабдени с плавателна ципа. Поясната област, постига пълно развитие (2-4 прешлена), като предните пояси са без ключици.

Долната челюст се съединява с черепа чрез неподвижна квадратна кост. От задния край на небцето се спуска мускулеста гънка — небна завеса, която разделя устната кухина и глътката. Когато главата е под водата, ноздрите и ушите се затварят с клапи.

Крокодилите имат двукамерни сърца.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват огромни разлики в големината на различните видове крокодили. Най-малките представители на разреда са карликовият крокодил и китайския алигатор, чиято дължина рядко надхвърля 1 метър. Но разреда има и гиганти, които достигат до над 7 метра дължина и тежат повече от 1 тон. Четири вида крокодили се считат за най-големите на планетата: считаният за най-голям в света соленоводен крокодил и гавиалът от Югоизточна Азия, нилския крокодил от Африка и черния кайман от Южна Америка. Тези 4 вида гигантски крокодили са не само най-едрите представители на своя разред, но и най-едрите влечуги на планетата. Дължината при тези 4 гиганти е приблизително еднаква, като най-големите им представители са дълги над 7 метра. От тези видове са улавяни рекордни по размери индивиди, като първенци в това отношение са соленоводен крокодил от индонезийския остров Суматра, дълъг 8,6 метра и тежащ 1352 кг и друг дълъг 6,4 метра и тежащ 1975 кг, хванат във Филипините[1], черен кайман от Бразилия, дълъг 7,7 метра и с тегло 1310 кг и два приблизително еднакви по размер 7,5- метрови, тежащи около 1300 кг. нилски крокодила, единият от Руанда, другият от района Итури в ДР Конго.

Разпространение, прехрана, размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Крокодилите обитават топлите части на света. Ареалът им е близо до водата; обичат да се припичат на слънце.

Размножават се с яйца, които женските снасят в дупки в земята или в купчини листа. Когато малките са готови да се излюпят, те започват да издават звуци и така сигнализират майка си да ги открие.

Крокодилите са хищници, хранят се с бозайници, птици, риба, но сред тях се наблюдава и канибализъм (малките крокодили могат да станат жертва на по-големите). Ловуват, като захапват странично жертвата си и я завличат на дъното на водата. Малките се хранят с дребна риба, насекоми и дребни животни. Големите крокодили са способни да уловят дори едри копитни бозайници. Крокодилите са единствените влечуги, които ловуват с примамка, съобразена със сезонното поведение на друг вид. Някои видове (индийски крокодил, американски алигатор) са наблюдавани да се прикриват с пръчки, каквито птиците използват за строене на гнезда през размножителния си период.[2]Интересен факт за крокодилите е че полът им се определя докато са в яйцата в зависимост от температурата. Ако между 33-36 градуса ще са мъжки, а ако е под 33 градуса ще са женски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]