Кросби, Стилс, Неш & Йънг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кросби, Стилс, Неш & Йънг
Crosby, Stills, Nash & Young
Crosby Stills Nash and Young 1970.JPG
Информация
ОтЛос Анджелис, САЩ
Стилфолк рок, кънтри рок, софт рок
Активностот 1968 г.
Уебсайтwww.csny.com
ЧленовеДейвид Кросби
Стивън Стилс
Греъм Неш
Нийл Йънг
Кросби, Стилс, Неш & Йънг в Общомедия

„Кросби, Стилс & Неш“ (на английски: Crosby, Stills & Nash) е вокална рок (в поджанровете фолк рок, кънтри рок, софт рок) супергрупа, съставена от американските певци Дейвид Кросби и Стивън Стилс и английския певец Греъм Неш (всичките автори на песни) в щата Калифорния, САЩ.

Групата по-късно носи името „Кросби, Стилс, Неш & Йънг“ (на английски: Crosby, Stills, Nash & Young), когато към нея се присъединява като периодичен четвърти участник канадският певец и автор на песни Нийл Йънг.

Известна е със създаването на сложни вокални хармонии, честите междуличностни спорове, обществената активност и дълбоката следа, която оставят в американската музика и култура. Всичките 4 членове на групата са почетени с място в Залата на славата на рокендрола, а 3 от тях и отделно като членове на други групи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначален успех[редактиране | редактиране на кода]

Преди възникването на „Кросби, Стилс & Неш“ всеки неин член участва в други известни групи. Дейвид Кросби е във фолк рок групата „Бърдс“, Стивън Стилс е вокалист, китарист и композитор на „Бъфало Спрингфийлд“, където участва и Нийл Йънг, а Греъм Неш свири в „Холис“, която е от групите на британската инвазия.

Поради търкания вътре в „Бърдс“ между Кросби и другите членове на групата музикантът я напуска в края на 1967 година. В началото на 1968 година „Бъфало Спрингфийлд“ също се разтуря по лични причини и след издаването на последния ѝ албум „Last Time Around“ Стилс се оказва без работа през лятото. Стилс и Кросби търсят неформално обединение и подготвят нова музика. Вследствие на среща на яхта във Флорида е написана песента „Wooden Ships“ с участието на госта Пол Кантнър от „Джеферсън Еърплейн“.

Неш се запознава с Кросби, докато „Бърдс“ правят концертна обиколка във Великобритания през 1966 година. Когато „Холис“ отива в Калифорния през 1968 година, Неш подновява приятелските си взаимоотношения с Кросби. На събиране в къщата на Джони Мичъл през юли 1968 година Неш пита Стилс и Косби дали искат да повторят версията си на „You Don't Have to Cry“, нова композиция на Стилс, в която на Неш е поверена третата вокална част. Вокалите изграждат нова визия и тримата осъзнават, че са създали химия с гласовете си.

В творчески план Неш не е доволен от „Холис“ и решава да напусне състава, за да се включи към двойката Кросби-Стилс. След неуспешно прослушване за „Епъл Рекърдс“ Ахмет Ертегюн, който харесва „Бъфало Спрингфийлд“, ги привлича в „Атлантик Рекърдс“. След това начало, поради опита им със съответните групи, триото решава да не се затваря в групов шаблон и членовете му използват имената си, за да са сигурни, че ще имат независимост, както и като гаранция че групата няма да продължи да свири, дори ако някой напусне, както правят „Бърдс“ и „Холис“ след раздялата им с Кросби и Неш. Звукозаписният договор с „Атлантик Рекърдс“ е отражение на тази ситуация, давайки на „Кросби, Стилс & Неш“ необичайна свобода, която никоя млада група преди това не е имала.

Триото подписва с екип за представителство, състоящ се от Елиът Робъртс и Дейвид Гефън. Те изготвят договора с „Атлантик Рекърдс“ и помагат за затвърждаването на влиянието на групата в музикалната индустрия. Робъртс прави така, че групата да е фокусирана и еготата на членовете да бъдат сведени до минимум, а Гефън контролира договорите.

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • 1969 Crosby, Stills & Nash (CSN)
  • 1970 Déjà Vu (CSNY)
  • 1977 CSN (CSN)
  • 1982 Daylight Again (CSN)
  • 1988 American Dream (CSNY)
  • 1990 Live It Up (CSN)
  • 1994 After the Storm (CSN)
  • 1999 Looking Forward (CSNY)

Източници[редактиране | редактиране на кода]