Кросби, Стилс, Неш & Йънг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кросби, Стилс, Неш & Йънг
Crosby, Stills, Nash & Young
Crosby Stills Nash and Young 1970.JPG
Информация
От Лос Анджелис, САЩ
Създаване 1968 г.
Стил фолк рок, кънтри рок, софт рок
Активност 1968 – 1970
1973 – 2016
Уебсайт www.csny.com

Членове Дейвид Кросби
Стивън Стилс
Греъм Неш
Нийл Йънг
Кросби, Стилс, Неш & Йънг в Общомедия

„Кросби, Стилс & Неш“ (на английски: Crosby, Stills & Nash) е вокална фолк рок супергрупа, съставена от американските певци и автори на песни Дейвид Кросби и Стивън Стилс и английския певец и автор на песни Греъм Неш. Групата е известна също като „Кросби, Стилс, Неш & Йънг“ (на английски: Crosby, Stills, Nash & Young), когато към тях се присъединява като периодичен четвърти участник канадският певец и автор на песни Нийл Йънг. Известни са със създаването на сложни вокални хармонии, честите междуличностни спорове, обществената активност и дълбоката следа, която оставят в американската музика и култура. И четиримата участници в групата са почетени с място в Залата на славата на рокендрола, а трима от тях и повторно като участници в други групи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаване и първоначален успех[редактиране | редактиране на кода]

Преди възникването на „Кросби, Стилс & Неш“ всеки неин член участва в други известни групи. Дейвид Кросби първо е във фолк рок групата „Бърдс“, Стивън Стилс е вокалист, китарист и композитор на „Бъфало Спрингфийлд“, където участва и Нийл Йънг, а Греъм Неш свири в „Холис“, една от групите на британската инвазия.

Поради търкания вътре в „Бърдс“ между Кросби и другите членове на групата, музикантът я напуска в края на 1967 година. В началото на 1968 година „Бъфало Спрингфийлд“ също се разтурят по лични причини и след издаването на последния им албум – „Last Time Around“ – Стилс се оказва без работа през лятото. Заедно с Кросби, Стилс търси неформално обединение и двамата подготвят нова музика. Вследствие на среща на яхта във Флорида е написана песента „Wooden Ships“, с участието на друг гост, Пол Кантнър от „Джеферсън Еърплейн“.

Неш се запознава с Кросби, докато „Бърдс“ правят концертна обиколка във Великобритания през 1966 година. Когато „Холис“ отиват в Калифорния през 1968 година, Неш подновява приятелските си взаимоотношения с Кросби. На едно събиране в къщата на Джони Мичъл през юли 1968 година, Неш пита Стилс и Косби дали искат да повторят версията си на „You Don't Have to Cry“, нова композиция на Стилс, в която на Неш е поверена третата вокална част. Вокалите изграждат нова визия и тримата осъзнават, че са създали химия с гласовете си.

В творчески план Неш не е доволен от „Холис“ и той решава да напусне състава, за да се включи към двойката Кросби-Стилс. След неуспешно прослушване за „Епъл Рекърдс“, Ахмет Ертегюн, който харесва „Бъфало Спрингфийлд“, ги привлича в „Атлантик Рекърдс“. След това начало, поради опита им със съответните групи, триото решава да не се затварят в групов шаблон и използват имената си, за да бъдат сигурни, че ще имат независимост, както и като гаранция групата няма да продължи да свири, дори ако някой напусне, както правят „Бърдс“ и „Холис“ след раздялата им с Кросби и Неш. Звукозаписният договор с „Атлантик Рекърдс“ е отражение на тази ситуация, давайки на „Кросби, Стилс & Неш“ необичайна свобода, която нито една млада група преди това не е имала. Триото подписват с екип за представителство, състоящ се от Елиът Робъртс и Дейвид Гефън. Те изготвят договора с „Атлантик Рекърдс“ и помагат за затвърждаването на влиянието на групата в музикалната индустрия. Робъртс прави така, че групата да е фокусирана и еготата на членовете да бъдат сведени до минимум, а Гефън контролира договорите.

Присъединяване на Нийл Йънг[редактиране | редактиране на кода]

Промени в състава[редактиране | редактиране на кода]

Сдобряване и ново дистанциране[редактиране | редактиране на кода]

Повторно събиране[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • 1969 Crosby, Stills & Nash (CSN)
  • 1970 Déjà Vu (CSNY)
  • 1977 CSN (CSN)
  • 1982 Daylight Again (CSN)
  • 1988 American Dream (CSNY)
  • 1990 Live It Up (CSN)
  • 1994 After the Storm (CSN)
  • 1999 Looking Forward (CSNY)