Кросфит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
CrossFit Inc.
Индустрияфитнес, спорт
ОснователГрег Гласмън, Лорън Дженаи
СедалищеСанта Круз, Калифорния, САЩ
Брой местоположенияпо целия свят
Уебсайтcrossfit.com
CrossFit Inc. в Общомедия
Жена правеща набиране по програмата кросфит

Кросфит (на английски: CrossFit, Inc.) е американска фитнес компания създадена от Грег Гласмън и Лорън Дженаи през 2000 година.[1][2] Промотиран като физическа активност и състезателен спорт, кросфитът включва елементи от спортовете – вдигане на тежести, гимнастика, плуване, гребане и бягане. Тренировките са бързи, с висока интензивност и обикновено без почивки.

Според Грег Гласмън кросфит не е специализирана фитнес програма, а преднамерен опит да се оптимизира физическата компетентност в следните 10 фитнес умения: сърдечно-съдова и дихателна издръжливост, силова издръжливост, сила, гъвкавост, експлозивност, скорост, координация, ловкост, баланс и точност.[3]

Кросфитът е широко популярен в САЩ и се практикува в над 10 000 фитнес клубове в страната.[4]

Често тренираните упражнения в кросфит включват: мъртва тяга, клек, набиране, напади, бягане, кофички, лицеви опори, преса, изтласкване, обръщане и изхвърляне, катерене по въже, коремни преси, подскоци и скачане на въже, хвърляне на медицинска топка, раменни преси и комбинирани движения като силови възлизания.

Кросфит игри[редактиране | редактиране на кода]

Кросфит игрите се провеждат всяко лято от 2007 година насам. Състезателите взимат участие в надпревари, включващи упражнения, за които научават само часове преди изпитанието и понякога включващи изненадващи елементи, които не са част от кросфит режима. Примери за това са – плуване в океана, кратък триатлон и хвърляне на софтбол топка.

Игрите са представени като състезание целящо да определи „най-подготвения състезател“, като участниците трябва да са подготвени за всичко.[5] Игрите включват дивизии за състезатели от всеки пол, както и различни възрастови групи за ветерани.

Критики[редактиране | редактиране на кода]

Кросфитът е често критикуван и една от основните причини е интензивността на трениране и опасността от контузии и травми. Пред най-голям риск са изложени начинаещите и тези, които тренират интензивно, но са в слаба форма.

Кросфитът може да бъде и предпоставка за развиване на рабдомиолиза – заболяване, което може да доведе до смърт. Така през 2005 година трениращ по програмата на кросфит успява да осъди компанията за причинени контузии и повишена опасност от рабдомиолиза. Той получава 300 000 долара за причинените му щети.[6]

През 2005 The New York Times директно асоциира рабдомиолизата с кросфит упражненията в статия с име „Влез във форма, дори това да те убие“. В статията се цитира спортен журналист, който твърди, че няма как неопитни хора да се занимават с кросфит без да се наранят.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Glassman, Greg. Nutrition Lecture Part 2: Optimizing Performance // Crossfit Inc. Архивиран от оригинала на 2018-10-19. Посетен на 12 август 2012.
  2. CrossFit Inc: Private Company Information – Businessweek // Businessweek.com. Посетен на 1 февруари 2015.
  3. Shugart, C. The Truth About CrossFit. 4 ноември 2008. Посетен на 23 април 2015.
  4. Herz, J.C. The 3 Reasons People Are Obsessed With Crossfit. 17 юни 2014. Посетен на 16 февруари 2015.
  5. Murphy, Celina. Meet The Fittest Woman On Earth // Ireland Independent, 19 септември 2013. Посетен на 16 февруари 2015.
  6. Mitchell, Bryan. Lawsuit alleges CrossFit workout damaging // Marine Corps Times. 16 август 2006. Архивиран от оригинала. Посетен на 16 август 2008.
  7. What CrossFit doesn't want you to know // NewsComAu. Архивиран от оригинала на 2015-06-01. Посетен на 21 февруари 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]