Кросфит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
CrossFit Inc.
Индустрия фитнес, спорт
Основател Грег Гласмън, Лорън Дженаи
Седалище Санта Круз, Калифорния, САЩ
Брой местоположения по целия свят
Уебсайт crossfit.com
CrossFit Inc. в Общомедия
Жена правеща набиране по програмата кросфит

Кросфит (на английски: CrossFit, Inc.) е американска фитнес компания създадена от Грег Гласмън и Лорън Дженаи през 2000 година.[1][2] Промотиран като физическа активност и състезателен спорт, кросфитът включва елементи от спортовете – вдигане на тежести, гимнастика, плуване, гребане и бягане. Тренировките са бързи, с висока интензивност и обикновено без почивки.

Според Грег Гласмън кросфит не е специализирана фитнес програма, а преднамерен опит да се оптимизира физическата компетентност в следните 10 фитнес умения: сърдечно-съдова и дихателна издръжливост, силова издръжливост, сила, гъвкавост, експлозивност, скорост, координация, ловкост, баланс и точност.[3]

Кросфитът е широко популярен в САЩ и се практикува в над 10 000 фитнес клубове в страната.[4]

Често тренираните упражнения в кросфит включват: мъртва тяга, клек, набиране, напади, бягане, кофички, лицеви опори, преса, изтласкване, обръщане и изхвърляне, катерене по въже, коремни преси, подскоци и скачане на въже, хвърляне на медицинска топка, раменни преси и комбинирани движения като силови възлизания.

Кросфит игри[редактиране | редактиране на кода]

Кросфит игрите се провеждат всяко лято от 2007 година насам. Състезателите взимат участие в надпревари, включващи упражнения, за които научават само часове преди изпитанието и понякога включващи изненадващи елементи, които не са част от кросфит режима. Примери за това са – плуване в океана, кратък триатлон и хвърляне на софтбол топка.

Игрите са представени като състезание целящо да определи „най-подготвения състезател“, като участниците трябва да са подготвени за всичко.[5] Игрите включват дивизии за състезатели от всеки пол, както и различни възрастови групи за ветерани.

Критики[редактиране | редактиране на кода]

Кросфитът е често критикуван и една от основните причини е интензивността на трениране и опасността от контузии и травми. Пред най-голям риск са изложени начинаещите и тези, които тренират интензивно, но са в слаба форма.

Кросфитът може да бъде и предпоставка за развиване на рабдомиолиза – заболяване, което може да доведе до смърт. Така през 2005 година трениращ по програмата на кросфит успява да осъди компанията за причинени контузии и повишена опасност от рабдомиолиза. Той получава 300 000 долара за причинените му щети.[6]

През 2005 The New York Times директно асоциира рабдомиолизата с кросфит упражненията в статия с име „Влез във форма, дори това да те убие“. В статията се цитира спортен журналист, който твърди, че няма как неопитни хора да се занимават с кросфит без да се наранят.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Glassman, Greg. Nutrition Lecture Part 2: Optimizing Performance. // Crossfit Inc. Посетен на 12 август 2012. Архив на оригинала от 2018-10-19 в Wayback Machine.
  2. CrossFit Inc: Private Company Information – Businessweek. // Businessweek.com. Посетен на 1 февруари 2015.
  3. Shugart, C. The Truth About CrossFit. 4 ноември 2008. Посетен на 23 април 2015.
  4. Herz, J.C.. The 3 Reasons People Are Obsessed With Crossfit. 17 юни 2014. Посетен на 16 февруари 2015.
  5. Murphy, Celina. Meet The Fittest Woman On Earth. // Ireland Independent, 19 септември 2013. Посетен на 16 февруари 2015.
  6. Mitchell, Bryan. Lawsuit alleges CrossFit workout damaging. // Marine Corps Times. 16 август 2006. Посетен на 16 август 2008.
  7. What CrossFit doesn't want you to know. // NewsComAu. Посетен на 21 февруари 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]