Крузейро до Сул (Акри)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крузейру ду Сул
Cruzeiro do Sul
Знаме
      
Герб
Центърът на града
Центърът на града
Страна Бразилия
ЩатАкри
МезорегионВали ду Журуа
МикрорегионКрузейру ду Сул
Площ7924.943 km²
Надм. височина182 m
Население78444 души
9,9 души/km²
КметВагнер Салис (PMDB)
Основаване28 септември 1904 г. (1904-09-28) (119 г.)
Пощенски код69.980-000
Официален сайтwww.cruzeirodosul.ac.gov.br
Крузейру ду Сул в Общомедия

Крузейру ду Сул (на португалски: Cruzeiro do Sul, в превод, Южен кръст) е град — община в западната част на бразилския щат Акри. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Крузейру ду Сул, мезорегион Вали ду Журуа. Населението на общината към 2010 г. е 78 444 души, а територията ѝ е 7924.943 km2. Административен център на общината е град Крузейру ду Сул.

Основният източник на приходи в Крузейру ду Сул е извличането на каучук, а на второ място се нареждат отглеждането на маниока, кафе и ориз. Градът се обслужва от Международното летище Крузейру ду Сул.

История[редактиране | редактиране на кода]

Общината е кръстена в чест на съзвездието Южен кръст (Cruzeiro - кръст и Sul - южен); основана е по силата на декрет от 12 септември 1904 г., когато полковникът от бразилската войска Грегориу Тауматургу ди Азеведу установява временното седалище на общината край извора на река Моа. Официалното основаване е на 28 септември 1904, когато седалището на тогавашния департамент Алту Журуа̀ е преместено в Крузейру ду Сул. Новото място тогава се нарича „Бразилски център“ (Centro Brasileiro), собственост на Антониу Маркис ди Менезис, по-късно откупено от бразилското правителство.

На 17 ноември 1903 г. територията на щата Акри става част от Бразилия по силата на Договора от Петрополис; впоследствие е разделена на три департамента: Алту Журуа, Алту Пурус и Алту Акри, независими помежду си и пряко подчинени на Централното правителство. Департаментите се администрират от Интендант, подобно на днешните префекти (кметове), назначаван пряко от президента на републиката, така до 1920 г.

География[редактиране | редактиране на кода]

Река Журуа, пресичаща Крузейру ду Сул

Релефът на общината е предимно хълмист с амазонска растителност. Площта ѝ е 7924,94 km².[1] Разположена е в северозападната част на щата Акри, на левия бряг на реката Журуа; отстои на 648 km от столицата на щата Риу Бранку, по междущатската магистрала BR-364.

Граничи на север с щата Амазонас, на юг с община Порту Валтер, на изток с Тарауака, на запад с Перу, Мансиу Лима и Родригис Алвис.[2]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Крузейру ду Сул, както и на района Журуа, се формира основно от местни жители и бразилци от североизточните щати, които идват в региона на големи вълни в началото на 20 век, привлечени от бума в добива на каучук. От друга страна се наблюдава силно присъствие в района на сирийско-ливанска общност, както и имигранти от Перу.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Governo do Estado do Acre. Acre em Números 2009 // 09 de Março de 2010. Посетен на 02 de Agosto de 2010.
  2. Governo do Acre. Cruzeiro do Sul - Acre // Agência de Notícias do Acre. Посетен на 06 de Setembro de 2010.[неработеща препратка]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]