Крумица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крумица
Μετόχι Χουρμίτσας
Общ изглед
Карта Местоположение на Света гора
Вид на храмаправославен скит
Страна Гърция
Населено мястоСвета гора
РелигияВселенска патриаршия
ИзгражданеХVІІ век
Статутметох

Крумица (на гръцки: Μετόχι Χουρμίτσας) е бивш руски православен скит на Света гора, подчинен на руския манастир „Свети Пантелеймон“, сега със статут на метох на манастира. Понастоящем има голямо стопанство с лозя, маслинови и овощни градини и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Бившият скит е известен и с руските наименования „Кромица“, „Кромница“ и „Крумница“, докато гърците го наричат „Хромайтиса“ и „Хормицино“. Основан е през ХVІІ век и оттогава принадлежи на „Свети Пантелеймон“.

До 1850 г. района е необроботен, и няма никакви постройки с изключение на две малки килии: едната построена през 1836 г. с църква посветена на Рождество на Пресвета Богородица, впоследствие опожарена и след възстановяването и преименувана в чест на иконата на богородица Иверска, и другата – с църква посветена на Свети Пантелеймон.

След като земята за известно време е заложене от гръцки монаси, руският манастир я откупва и постепенно местността започва да се облагородява. Съществен принос за това има българският схимонах Йоаникий, който започва засаждането на лозя, маслинови и овощни градини. По същото време навътре в сушата е построена и нова църква посветена на преподобния Платон Студийски и Света Татяна. Постепенно скита се разраства, и се построяват множество нови сгради – килии, трапезария, кухня, нов храм посветен на иконата на Богородица Казанска, осветен на 8 юли 1882 г.

Броят на монасите достига до 100 души. След 1917 г. скитът запада и е изоставен. След 1990 г. започва неговото възстановяване като метох на Пантелеймоновия манастир.

В наши дни в Крумица живеят отново монаси.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]