Крум Зарков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крум Зарков
български политик и юрист
Роден
21 ноември 1982 г. (41 г.)

Учил в9 френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“
Университет Париж-I Пантеон-Сорбона
Народен представител в:
XLIV НС   XLV НС   XLVI НС   XLVII НС   
Семейство
МайкаАнна Заркова
Деца2

Крум Зарков е български юрист и политик, народен представител в 44-о[1], 45-то[2], 46-о[3] и 47-о Народно събрание[4], министър на правосъдието в служебното правителство на Гълъб Донев.[5]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Крум Костадинов Зарков е роден на 21 ноември 1982 г. в София, Народна република България. Завършва 9-а френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ и специалност „Международно право и право на международните организации“ в Университет Париж-I „Пантеон-Сорбона“. Негова майка е журналистката Анна Заркова, а негов дядо е генерал Леонид Кацамунски – началникът на Главното следствено управление от 1990 до 1992 г. и зам.-директор на Народната милиция от 1981 до 1990 г.

Между 2007 г. и 2010 г. е част от Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университет Париж-I „Пантеон – Сорбона“. От 2010 г. е инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Главен експертен сътрудник към „Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред“ в 41-ото и 42-ото Народно събрание.

Народен представител[редактиране | редактиране на кода]

На предсрочните парламентарни избори през 2017 г. е избран от листата на БСП за България за народен представител в 44-ото Народно събрание от 19 МИР Русе. Заместник-председател на парламентарната група. Член (2017 – 2019 г.), впоследствие заместник-председател (2019 – 2021 г.) на „Комисия по правни въпроси“. Член на „Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите“. Основен представител в Делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Ръководител на Делегация в Парламентарната асамблея по франкофония.

На парламентарните избори през април 2021 г. е избран от листата на БСП за България за народен представител в 45-ото Народно събрание от 19 МИР Русе. Заместник-председател на парламентарната група и член на „Комисия по правни въпроси“.

На предсрочните парламентарни избори през юли 2021 г. е избран за народен представител от листата на БСП за България за народен представител в 46-ото Народно събрание от 19 МИР Русе. Заместник-председател на „Комисия по конституционни и правни въпроси “ и член на „Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество“. Заместник-ръководител на Делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

На предсрочните парламентарни избори през ноември 2021 г. е избран за народен представител от листата на БСП за България в 47-ото Народно събрание от 19 МИР Русе. Член на „Комисия по конституционни и правни въпроси “ и на „Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред член“.

Министър на правосъдието[редактиране | редактиране на кода]

На 1 август 2022 г. е обявено, че президентът Румен Радев е подписал укази за разпускане на 2 август 2022 г. на 47-ото Народно събрание и за назначаване на служебно правителство от 2 август. Крум Зарков е определен за служебен министър на правосъдието.

Източници[редактиране | редактиране на кода]