Крушовене

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крушовене
Общи данни
Население839 души[1] (15 декември 2023 г.)
14 души/km²
Землище60,139 km²
Надм. височина34 m
Пощ. код5860
Тел. код06554
МПС кодЕН
ЕКАТТЕ40195
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПлевен
Община
   кмет
Долна Митрополия
Поля Цоновска
(ГЕРБ, БЗНС, ВМРО-БНД, СДС; 2011)
Кметство
   кмет
Пламен Румполов

Крушовѐне е село в Северна България. То се намира в община Долна Митрополия, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Крушовене се намира в община Долна Митрополия, област Плевен. Преди 1960 г. то се е намирало в Оряховска околия на област Враца. До 1979 г. е със статут на самостоятелна община заедно със село Байкал. През селото се пресичат основни пътни артерии от Плевен за Никопол и Оряхово, както и от Никопол за Кнежа, Червен бряг и София.

Съседни села са Ореховица и Славовица (на изток), Брегаре и Ставерци (на юг), Долни Вадин (на запад) и Байкал (на север).[2]

Селото се намира само на 9 км от река Дунав и 1 км от река Искър, което го прави притегателен център за спокоен еко и речен туризъм. В землището му се намира защитената местност „Генчов орман“ наречена от крушовенчани Маладжанска гора, в която все още растат 150-годишни дъбове. До нея е и връзката на селото през река Искър със съседните села „Искър“, Гиген и Славовица.

Понастоящем в селото живеят около 1000 души.

Много се разчита и на реализиране на проектите за построяване на мост над река Искър свързващ Крушовене със Славовица, също така и построяването на ВЕЦ на река Искър.

Развитието на туризма по река Дунав при с. Байкал, също е предпоставка на ново начало и промяна на социалния статус на местното население

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата в Крушовене

За първи път името на селото се споменава в турски документи през 1777 г.

В молба до видинския валия Ага Хюсеин паша през 1838 г. жителите на селото успяват да си извоюват излаз на бреговете на река Дунав. Там има много хубава вилна зона с вили на хора от Крушовене.

Училище в селото се създава през 1848 г. в землянката на попа. Сегашната църква „Свети Архангел Михаил“ е построена през 1885 г.[2]

Още през 1934 г. е построена и електрическа централа, която захранва с ток 1/2 от селските къщи. Крушовене е първото село в България с проектирани улици, проектите са изготвени от австрийски инженери преди Втората световна война.

В началото на 40-те години на XX век в селото е проведена комасация, като броят на земеделските имоти е намален от 6202 на 1161. През лятото на 1950 година в селото се провеждат и женски демонстрации срещу колективизацията.[3]

Други[редактиране | редактиране на кода]

В селото има футболен отбор на име „Вихър“ който се състезава в Областна Б група. Има и отбори по хокей на трева – дванадесет и четиринадесет годишни деца от местното училище. В селото имаше три училища и една детска градина. Функционира само едното училище, в което се помещава и детската градина. Основното централно училище изгоря през 2002 г., а началното е приватизирано от частен предприемач.

Жителите на селото празнуват големите християнски празници – Рождество Христово и Великден, както и събор на Св. Архангел Михаил на 8 ноември. На Свети Архангел Михаил е именуван и православният храм в Крушовене.

Всяка година на този празник, редом с тържественото богослужение в храма, кметът на селото организира раздаването на благотворителен курбан.

Последните два почивни дни събота и неделя най-често на 27-28-29 септември се провежда и традиционен събор на селото.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. а б Николов, Богдан. От Искър до Огоста. София, ИК „Алиса“, 1996. ISBN 954-596-011-1.
  3. Груев, Михаил. Преорани слогове. Колективизация и социална промяна в Българския северозапад 40-те – 50-те години на XX век. София, Сиела, 2009. ISBN 978-954-28-0450-5. с. 37, 161.