Кръводаряване

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел спасяване на човешко здраве и живот.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на кръводаряването се дели на два етапа.

Първи етап[редактиране | редактиране на кода]

Още от древността хората са проявявали нескрит интерес към кръвта, но едва към 18 век се осъществява кръвопреливане. Първият етап е белязан от откритието на Уилям Харви законите на кръвообращението при хората и животните.

Характерно за първия етап от историята на кръводаряването е кръвопускането. То се е прилагало масово като лечение, най-вече при психично болни. При загубата на кръв хората губят енергия, сила, а дори и съзнание. Онези, които са го практикували са били на мнение, че така от тялото изтича злото (болестта).

Първите истински опити за кръвопреливане са от животно на животно. Извършвало се е директно с тръбичка, завършваща от двете страни с игла. Опитът завършвал със смъртта на „кръводарителя“. По-късно са започнали опити за преливане на кръв от животно на човек. Първоначалните опити са обнадеждаващи, но по-късно смъртните случаи зачестили. Същото се отнася и до смелите опити за приливане от човек на човек. Вследствие влиза в сила закон за забрана на подобни действия, спазван до 19 век.

Втори етап[редактиране | редактиране на кода]

Втория период започва в началото на 20 век. Кръвопреливането бележи подем. През 1900 г. Карл Ландщайнер открива кръвните групи А, B, О, а по-късно и AB.

Медицински последствия[редактиране | редактиране на кода]

Едно дарение на кръв може да спаси 3 човешки живота; в САЩ някой се нуждае от кръв на всеки 2 секунди.[1]

Ползите за дарителя включват понижен стрес и поддържане на психологическото здраве. Има разнопосочни данни за ефекта върху здравето на сърцето на дарителя, включително полезното намаляване на желязото, което намалява риска от сърдечен удар.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • www.bgblood.org – сайт посветен на кръводаряването – къде, как, защо, изисквания, противопоказания, инициативи, кампании, акции и др.
  • www.kravodaritel.com - сайт с информация за кръводаряването. Бивш регистър на безвъзмездните кръводарители.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Benefits of Donating Blood // Health Line. 2019-06-26. Посетен на 2021-12-24.
  2. Brianna Flavin. 6 Surprising Health Benefits of Donating Blood // 2018-02-01. Посетен на 2021-12-24.