Крък (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Крък.

Крък
Krk
Krk (29).jpg
Relief map of Croatia.png
45.0261° с. ш. 14.5756° и. д.
Крък
Страна Флаг на Хърватия Хърватия
Жупания Приморско-горанска жупания
Население (2001) 3 364 души
Кмет Дарио Василич
Пощенски код 51500
Телефонен код +385 051
Крък в Общомедия

Крък (на хърватски: Krk) е град в Хърватия, Приморско-горанска жупания, разположен на едноименния далматински остров Крък.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Крък се намира на югозападния бряг на остров Крък. На север е свързан с шосеен път с летището на Риека и с Кръкския мост, който е връзката на острова с континенталната част. На юг има автомобилен път до град Башка (на 20 км).

История[редактиране | редактиране на кода]

Крък е старинен град водещ началото си от времето на Римската империя. Римското название на града било Курикум и от него произлиза и сегашното му име. През V—VI в. върху руините на римските терми била построена християнска базилика, която впоследствие била многократно преустройвана и днес е позната като катедрален храм Св.Екатерина. От VII в. Крък е седалище на епископ, а през XIII в. в него са построени бенедиктински и францискански манастири.

През IX—X в. градът е владян от Хърватското кралство, а от XV в. преминал под контрола на Венеция. Бил е силно укрепен с крепостни съоръжения строени и надграждани по различно време - най-старото е от XII в. (Кулата Куплин).

След падането на Република Венеция през 1797 г., Крък станал владение на Австрия и с изключение на съвсем кратко владичество на Франция през 1815 г., останал в ръцете на австрийците чак до 1918 г. Между 1918 и 1921 г. бил окупиран от Италия, а след Първата световна война бил част от Кралството на сърби, хървати и словенци.

След Втората световна война влиза в състава на Югославия, а от 1991 г. е част от Хърватия.

Любопитно е, че населението на Крък говорело до XIX в. т.нар. велиотски диалект, който спада към далматинския език. Велиотски се нарича по някогашното име на остров Крък - Велия (на итал.ез. Veglia).

Население[редактиране | редактиране на кода]

При преброяването през 2001 г. градът наброявал 3364 жители[1], а цялата община 5491 г. души, от които 90,86 % хървати[2].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]