Ксения Петрова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ксения Петрова
Петрова, Ксения Семёновна
Родена
1892 г.
Починала
1942 г. (50 г.)
Област Клявлински, Куйбишевска област, РСФСР, СССР

Националност Руска империя
 СССР
Работилапоет, писател, драматург
Литература
Период1926 – 1942
Направлениереализъм

Ксения Семьоновна Петрова (1892 – 1942) е ерзянска поетеса, писателка и драматург.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1892 г. в град Бугуруслан, Самарска губерния, в семейството на безимотни работници.

В училище учи само 3 месеца, ограмотява се сама.

През 1919 г. тя преминава изпита за учителка и започва да преподава в училище, като участва активно в ликвидирането на неграмотността сред възрастните.

В годините на Гражданската война се сражава срещу белогвардейците и чехословашките бунтовници в Бугурусланския район. Тогава е тежко ранена.

През 1920 г. става ръководител на Бугурусланския околийски отдел на народната просвета.

През 1921 година е на културно-просветителна работа в Москва в Мордовската секция и едновременно е инструктор в комисариата на националностите.

През 1923 г. след завръщането си в Самарска губерния работи като началник на семиленското училище в село Бинарадка Старо-Буянска община.

От 1926 до 1932 година е преподавателка по роден език в Мало-Толкайския педагогически техникум. През тези години е безспорен лидер в драматичния клуб и студентския самодеен театър.

Бугуруслански окръг отдавна е сред важните центрове на формиране на ерзянската национална култура и литература. От там в литературата отиват голяма група поети, учени и писатели — П. С. Кириллов, Т. А. Раптанов, В. К. Радаев, А. Моро, А. М. Лукянов и други, в това число известни ерзянски поети и разказвачи като А. В. Нели, К. Г. Батраев, И. П. Новокаев, Д. П. Бузуев, I. V. Губернски, И. П. Верховцев, С. М. Люлякина.

През 1932 г. се премества в Саранск, за да преподава роден език и литература в Комвуз и ръководи научноизследователска работа.

От 1936 до 1942 г. е учителка в село Стари Борове, Клявлински район, Куйбушева област.

Литературна ѝ дейност започва с текстове и пиеси в едно действие (1926).

Умира през 1942 г., погребана е в село Стари Сосн, Клявлински район, Куюбишевска (Самарска) област.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Петрова, Ксения Семёновна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​