Куатроченто

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
"Благовещение" от Сандро Ботичели, нарисувана в периода 1489-90, е пример за изкуство от Куатроченто.

Куатроченто (итал.„quattrocento“ - „четиристотин“, съкращение от mille quattrocento - италианската дума за „хиляда и четиристотин“)  е обобщаващ термин, в който се включват културните и творчески събития от 15-ти век в Италия. Периодът обхваща стилове от късното Средновековие (най-вече Международна готика) и ранния Ренесанс.

Исторически контекст[редактиране | редактиране на кода]

След упадъка на западната Римска империя през 476г, в Европа започват икономически безредици и упадък на търговията. Това положение продължава до началото на Ранното Средновековие (11-ти век), когато търговията се съживява, има ръст на популацията и Папството възвръща властта си.

В края на Средните векове политическата структура на европейския континент продължава бавно да се развива от малки и нестабилни феоди в по-големи и стабилни национални държави, управлявани от монарси. В Италия възникват градски центрове населени предимно от търговци, които са способни сами да се защитават. Парите заменят земята като предмет на размяна, а все повече крепостни селяни ставали свободни граждани. Промените в средновековна Италия и упадъка на феодализма проправят пътя на социалните, културните и икономическите промени. Куатрочентото е смятано за преход от Средновековието към Ренесанса, най-вече в Рим, Флоренция, Милано, Венеция и Неапол.

Куатрочентото лежи на прага на това, кото по-късно ще стане Италиански Ренесанс. Интернационалният му манифест прилича на културните събития от 15-ти век, в който се включват стиловете от късното Средновековие и ранния Ренесанс: на преден план излизат силно индивидуалните изкуства, които прогласяват пътя на научната, културната, социалната и икономичекста революция с надеждата да запазят монархията чрез християнсвото.

Развитие на стиловете[редактиране | редактиране на кода]

Куатрочентото се отърсва от декоративните мозайки, често свързвани с византийското изкуство, а също и от християнските и готическите средства и стилове в стъклописа, стенописа, цветните ръкописи и скулптурата. Вместо тях творците от Куатрочентото въвеждат по-класически форми, развити от класическите римски и гръцки скулптори.

Списък с италиански творци от Куатрочентото[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като Куатрочентото се застъпва с част от Ренесанса би било неправилно да се каже, че даден творец принадлежи само на единия или само на другия период. Вероятно по това време творците не са се определяли като членове на дадено движение.

Виж също така и списъка от 27 известни художници от 15-ти век, поместен в поемата "Херцогство Урбино" от Джовани Санти, бащата на Рафаело.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]