Куба (царство)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Куба.

Традиционна маска от царството Куба, края на 19 век или началото на 20 век

Куба е държава в Централна Африка, същестувала от 17 до 19 век в югоизточната част на днешната Демократична република Конго, по течението на реките Санкуру, Лулуа и Касаи.

Царство Куба е доминирано от етническите групи, говорещи езика бушонг, които се преселват в региона от север през 16 век. В началото на 17 век племената и княжествата в цялата област са обединени под властта на един владетел. Сравнително изолирано, царство Куба е по-слабо засегнато от търговията с роби, отколкото неговите разположени на атлантическото крайбрежие западни съседи Конго и Ндонго.

Куба достига своя разцвет в средата на 19 век. През 1885 година то влиза в границите на Свободната държава Конго, частно владение на белгийския крал Леополд II. През следващите години Куба е подложена на чести нападения от съседната етническа група запо зап, които събират от тях данъци в полза на колонията. През 1910 година, след създаването на Белгийско Конго, на територията на царството са въведени белгийски войски, което слага край на неговата автономия.