Кубинска комунистическа партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кубинска комунистическа партия
Partido Comunista de Cuba
Ръководител Фидел Кастро
Основана 1925 г.
Предшественик Блас Рока
Идеология крайна левица
Сайт http://www.pcc.cu
Кубинска комунистическа партия в Общомедия

Кубинска комунистическа партия (на испански Partido Comunista de Cuba) е тоталитарната управляваща партия на Куба, единствената легална политическа партия в страната.

Основана е през 1925 г. от Блас Рока, Анибал Ескаланте и Хулио Антонио Меля.

През 1939 г. името на партията се променя на Комунистически революционен съюз (Unión Revolucionaria Comunista), а през 1944 г. на Народна социалистическа партия (Partido Socialista Popular).

Партията първоначално подкрепя управлението на Фулхенсио Батиста, дори участва с двама министри в първото му правителство. До декември 1958 г. партията отхвърля революционното движение на Фидел Кастро, смятайки го за популистско, дребноборжуазно образование, а самия Кастро за агент на ЦРУ. Това становище се променя през декември 1958 г., след среща между Ернесто Гевара и ръководството на партията.

През 1961 г. Фидел Кастро присъединява към собствената си партия (Движение 26 юли) няколко кубински политически организации, сред които и Народна социалистическа партия, като новото обединено движение получава името Обединена партия на кубинската социалистическа революция. Бившето ръководство на компартията е изтласкано на заден план в новата организация. През 1965 г. Обединената партия на кубинската социалистическа революция променя името си на Кубинска комунистическа партия.

Първият ѝ конгрес се провежда чак през 1975 г. Генерален секретар на партията е Фидел Кастро, първият му заместник е брат му Раул Кастро.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

  • На всеки 5 години се свиква Конгрес, формално състоящ се от делегати на низови организации, чиято задача е определяне на програмата и ръководството на партията. В действителност делегатите биват назначавани от по-висши партийни органи, и тяхната роля е прогласуване без обсъждане на предварително приготвена проекто-програма и избор без обсъждане на предварително приготвен списък на ръководството. От 1997 г. вече не се спазва дори и формалността, като от тогава не е свикан Конгрес.
  • Централен комитет де юре замества Конгреса, когато той не заседава. Състои се от 150 души. Де факто ролята е напълно церемониална, тъй като заседава само два пъти годишно за по няколко дни, и задачата му на тези заседания е приемане на предварително подготвените решения, в повечето случаи без никакво обсъждане.
  • Секретариат на Централния комитет – беше висшият административен орган на ЦК до 1991 г., когато Секратариатът е ликвидиран, като функциите му са прехвърлени на Политбюрото.
  • Отдели към ЦК – назначавани от по-висшето ръководство органи. В действителност това е реалното правителство на Куба, под ръководството на отделите на ЦК се намират всички правителствени органи.
  • Политбюро, състои се 25 души, ръководи работата на отделите на ЦК. То е висшият ръководен орган на кубинската държава. В действителност Политбюрото функционира като съвещателен орган на двамата несменяеми членове на Политбюрото (Фидел Кастро и Раул Кастро), като всичките решения са взимани от тях.