Кубинска комунистическа партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кубинска комунистическа партия
Partido Comunista de Cuba
РъководителМигел Диас-Канел
ОснователФидел Кастро
Основана3 октомври 1965 г.
Предшествана отДвижение 26 юли
Народна социалистическа партия
СедалищеХавана, Куба
ВестникГранма
Членове670 000 души (2016)
Младежка организацияКомунистически младежки съюз
Идеологиякомунизъм
марксизъм-ленинизъм
кастроизъм
геваризъм
социалистически патриотизъм
Полит. позициякрайно ляво
Лозунг¡Hasta la victoria siempre!
(„Винаги напред към победата!“)
Цветове     Червен      Син
Народно събрание
605 / 605
Сайтwww.pcc.cu
Кубинска комунистическа партия в Общомедия

Кубинската комунистическа партия (на испански: Partido Comunista de Cuba, PCC) е управляващата партия на Куба, единствената легална политическа партия в страната, въпреки че съществуват и други. Тя е комунистическа партия по марксистко-ленинистки модел. Кубинската конституция описва ролята на партията да бъде „ръководна сила на обществото и на държавата“. От април 2011 г. до април 2021 г., първи секретар на Комунистическата партия на Куба е Раул Кастро, президентът на Куба и по-малкият брат на предишния първи секретар и президент Фидел Кастро.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Куба са съществували редица комунистически и анархистки организации в началото на периода на Републиката (основана през 1902 г.). Първата „интернационализирана“ Комунистическа партия на Куба, е създадена през 1925 г. През 1944 г. тя се преименува на „Народна социалистическа партия“ по предизборни съображения.

Партията първоначално подкрепя управлението на Фулхенсио Батиста, дори участва с двама министри в първото му правителство. До декември 1958 г. партията отхвърля революционното движение на Фидел Кастро, смятайки го за популистко, дребноборжуазно образование, а самия Кастро за агент на ЦРУ. Това становище се променя през декември 1958 г., след среща между Ернесто Гевара и ръководството на партията. През юли 1961 г., две години след свалянето на Батиста и създаването на революционно правителство, Фидел Кастро присъединява към собствената си организация (Движение 26 юли) няколко кубински политически организации, сред които и „Народна социалистическа партия“, като новото обединено движение получава името Обединена партия на кубинската социалистическа революция. Бившето ръководство на компартията е изтласкано на заден план в новата организация. През 1965 г. Обединената партия на кубинската социалистическа революция променя името си на Кубинска комунистическа партия. Генерален секретар на партията е Фидел Кастро, първият му заместник е брат му Раул Кастро.

Първият ѝ конгрес се провежда чак през 1975 г.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

  • На всеки 5 години се свиква Конгрес, формално състоящ се от делегати на низови организации, чиято задача е определяне на програмата и ръководството на партията. В действителност делегатите биват назначавани от по-висши партийни органи, и тяхната роля е прогласуване без обсъждане на предварително приготвена проекто-програма и избор без обсъждане на предварително приготвен списък на ръководството. От 1997 г. до 2011 г. не е свикван конгрес.
  • Централен комитет де юре замества Конгреса, когато той не заседава. Състои се от 150 души. Де факто ролята е напълно церемониална, тъй като заседава само два пъти годишно за по няколко дни, и задачата му на тези заседания е приемане на предварително подготвените решения, в повечето случаи без никакво обсъждане.
  • Секретариат на Централния комитет – е висшият административен орган на ЦК до 1991 г., когато Секратариатът е ликвидиран, като функциите му са прехвърлени на Политбюрото.
  • Отдели към ЦК – назначавани от по-висшето ръководство органи. В действителност това е реалното правителство на Куба, под ръководството на отделите на ЦК се намират всички правителствени органи.
  • Политбюро, състои се 25 души, ръководи работата на отделите на ЦК. То е висшият ръководен орган на кубинската държава. В действителност Политбюрото функционира като съвещателен орган на двамата несменяеми членове на Политбюрото (Фидел Кастро и Раул Кастро), като всичките решения са взимани от тях.

Централен комитет[редактиране | редактиране на кода]

Щабът на ККП.

Ръководните органи на партията са Политбюро и Секретариата до 1991 г., когато двете тела са обединени в разширено Политбюро с повече от двадесет членове. Секретариатът обаче, отново се въвежда през 2002 г. Има и Централния комитет, който отговаря за партийните конгреси. На петия конгрес на партията, Централния комитет е намален от 225 на 150 членове. Фидел Кастро е първи секретар на партията от самото ѝ създаване, докато Раул Кастро е втори секретар. След оттеглянето на Фидел през 2008 г. от правителството и партията, Раул става първи секретар.

Конгреси[редактиране | редактиране на кода]

ККП провежда първи конгрес през 1975 г. А останалите през 1980, 1986, 1991, 1997 и 2011 г. Седмият партиен конгрес се провежда от 19 до 22 април 2016 г.[1] около 55-ата годишнина от операцията в Залива на прасетата,[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]