Кубинска комунистическа партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кубинска комунистическа партия
Partido Comunista de Cuba
LOGO PART COM CUBANO.svg
Ръководител Раул Кастро
Основана 1925 г. (като Народна социалистическа партия)
3 октомври 1965 г. (Кубинска комунистическа партия)
Предшествана от Движение 26 юли
Народна социалистическа партия
Щаб Хавана, Куба
Младежка организация Комунистически младежки съюз
Идеология Комунизъм, марксизъм-ленинизъм, кастроизъм, геваризъм, социалистически патриотизъм
Цветове      Червен      Син
Народно събрание на народната власт
612 / 612
Сайт www.pcc.cu
Кубинска комунистическа партия в Общомедия

Кубинската комунистическа партия (на испански Partido Comunista de Cuba, PCC) е управляващата партия на Куба, единствената легална политическа партия в страната, въпреки че съществуват и други. Тя е комунистическа партия по марксистко-ленинистки модел. Кубинската конституция описва ролята на партията да бъде „ръководна сила на обществото и на държавата“. От април 2011 г., първи секретар на Комунистическата партия на Куба е Раул Кастро, президентът на Куба и по-малкият брат на предишния първи секретар и президент Фидел Кастро.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Куба са съществували редица комунистически и анархистки организации в началото на периода на Републиката (основана през 1902 г.). Първата „интернационализирана“ Комунистическа партия на Куба, е създадена през 1925 г. През 1944 г. тя се преименува на „Народна социалистическа партия“ по предизборни съображения.

Партията първоначално подкрепя управлението на Фулхенсио Батиста, дори участва с двама министри в първото му правителство. До декември 1958 г. партията отхвърля революционното движение на Фидел Кастро, смятайки го за популистко, дребноборжуазно образование, а самия Кастро за агент на ЦРУ. Това становище се променя през декември 1958 г., след среща между Ернесто Гевара и ръководството на партията. През юли 1961 г., две години след свалянето на Батиста и създаването на революционно правителство, Фидел Кастро присъединява към собствената си организация (Движение 26 юли) няколко кубински политически организации, сред които и „Народна социалистическа партия“, като новото обединено движение получава името Обединена партия на кубинската социалистическа революция. Бившето ръководство на компартията е изтласкано на заден план в новата организация. През 1965 г. Обединената партия на кубинската социалистическа революция променя името си на Кубинска комунистическа партия. Генерален секретар на партията е Фидел Кастро, първият му заместник е брат му Раул Кастро.

Първият ѝ конгрес се провежда чак през 1975 г.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

  • На всеки 5 години се свиква Конгрес, формално състоящ се от делегати на низови организации, чиято задача е определяне на програмата и ръководството на партията. В действителност делегатите биват назначавани от по-висши партийни органи, и тяхната роля е прогласуване без обсъждане на предварително приготвена проекто-програма и избор без обсъждане на предварително приготвен списък на ръководството. От 1997 г. до 2011 г. не е свикван конгрес.
  • Централен комитет де юре замества Конгреса, когато той не заседава. Състои се от 150 души. Де факто ролята е напълно церемониална, тъй като заседава само два пъти годишно за по няколко дни, и задачата му на тези заседания е приемане на предварително подготвените решения, в повечето случаи без никакво обсъждане.
  • Секретариат на Централния комитет – е висшият административен орган на ЦК до 1991 г., когато Секратариатът е ликвидиран, като функциите му са прехвърлени на Политбюрото.
  • Отдели към ЦК – назначавани от по-висшето ръководство органи. В действителност това е реалното правителство на Куба, под ръководството на отделите на ЦК се намират всички правителствени органи.
  • Политбюро, състои се 25 души, ръководи работата на отделите на ЦК. То е висшият ръководен орган на кубинската държава. В действителност Политбюрото функционира като съвещателен орган на двамата несменяеми членове на Политбюрото (Фидел Кастро и Раул Кастро), като всичките решения са взимани от тях.

Централен комитет[редактиране | редактиране на кода]

Щабът на ККП.

Ръководните органи на партията са Политбюро и Секретариата до 1991 г., когато двете тела са обединени в разширено Политбюро с повече от двадесет членове. Секретариатът обаче, отново се въвежда през 2002 г. Има и Централния комитет, който отговаря за партийните конгреси. На петия конгрес на партията, Централния комитет е намален от 225 на 150 членове. Фидел Кастро е първи секретар на партията от самото ѝ създаване, докато Раул Кастро е втори секретар. След оттеглянето на Фидел през 2008 г. от правителството и партията, Раул става първи секретар.

Конгреси[редактиране | редактиране на кода]

ККП провежда първи конгрес през 1975 г. А останалите през 1980, 1986, 1991, 1997 и 2011 г. Седмият партиен конгрес се провежда от 19 до 22 април 2016 г.[1] около 55-ата годишнина от операцията в Залива на прасетата,[2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]