Обикновена кукувица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кукувица)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кукувица.

Обикновена кукувица
Cuculus canorus vogelartinfo chris romeiks CHR0791 cropped.jpg
Cuculus canorus2.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Cuculiformes Кукувицоподобни
семейство: Cuculidae Кукувицови
род: Cuculus Кукувици
вид: Cuculus
canorus
Обикновена
кукувица
Научно наименование
Уикивидове Cuculus canorus
Linnaeus, 1758[2][3][4]
Разпространение
Distribution of Cuculus canorus.PNG
обикновена кукувица в Общомедия

Обикновена кукувица (Cuculus canorus) е птица от семейство Кукувицови (Cuculidae).

В Европа песента на кукувицата е знак, че е дошла пролетта. Кукувицата прекарва зимата в Африка и се завръща през март, когато времето в Европа се затопля. След брачния период женската е готова да снесе яйцата си, но не свива свое гнездо.

Кукувицата е с големината на гълъб и доста дълга опашка, с пепеляво сива горна част на тялото, а гърдите и корема са белезникави с тъмни препаски. Най-вероятно ще я видите като тъмна птица, която преминава доста бързо над откритите площи между дърветата. Вероятно вече сте чували как кукувицата се обажда с характерното „ку –куу, ку –куу“. Това е била мъжка кукувица, която показва своето присъствие и търси женска.

Тя търси гнезда на други, по-малки от нея птици като червеношийката и коприварчето. Отстранява едно от техните яйца и го заменя със свое. Кукувицата снася яйцето си в чуждото гнездо, докато стопаните ги няма. Наложително е това да стане много бързо. Яйцата имат изключително здрава черупка, за да не се счупят, когато падат в гнездото. Яйцата и са малки за птица с нейните размери и оцветяването им е твърде сходно с яйцата на другата птица. Ако това не беше така, другата птица би ги изхвърлила. Малкото кукувиче се излюпва по-рано и избутва другите яйца от гнездото. То постъпва така, защото скоро ще наедрее много и ще има нужда от всичката храна, която носят осиновителите му.

Кукувиците се връщат в Европа през пролетта, застават на някой стълб, жица или клон и започват да призовават партньор за брак. Името на кукувицата идва от звука, който издава: познатото на всички „ку-ку“.

'Кукувиците' са близки до семейство врабчови. Много от тях снасят яйцата си в гнездата на други птици. Най-известният пример е европейската обикновена кукувица. Малкото ѝ, което се излюпва в гнездото на другата птица, изхвърля навън всички останали. Но някои видове от това семейство (американски кукувици, роудрънърс и др.) сами си изграждат гнездата в дървета, храсти и дори на земята.

Кукувиците имат различна големина. Те са с тънки тела, дълга опашки и здрави крака. Повечето обитават горите, но някои предпочитат по-отворените полета. Предпочитана храна са насекомите и особено косматите гъсеници, които са отбягвани от другите птици.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В Европа кукувицата е широко разпространена и е със стабилна популация, въпреки че в Западна Европа и особено на територията на Франция, популацията на вида намалява. Трябва също да помним, че популацията на кукувицата зависи от други птици, които могат да бъдат застрашени. Кукувицата е известна със своето „ку куу – ку куу“. Когато първата кукувица закука, значи е дошла първа пролет.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Кукувицата живее в планините и горите. Тя се храни с космати гъсеници, които унищожават широколистните дървета.С какво се хранят? Кукувиците се хранят с насекоми – предимно гъсеници и бръмбари. Те нямат предпочитания към определен вид насекоми, а просто се хранят с тези, които са най-много и най-лесни за намиране и ловене.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Кукувиците снасят яйцата си в гнезда. Гнездата обикновено са на по-малките птици. След като майката ги остави, тя не се грижи за тях повече. Малките на кукувицата се излюпват по-рано от останалите пиленца в гнездото и имат инстинкта да избутват другите яйца от гнездото. Вместо да строи свое гнездо, кукувицата използва гнездото на птица „гостоприемник“ – например на ливадната бъбрица или сивогушата завирушка. Когато женската кукувица намери подходящо гнездо, тя изчаква момент, в който то остава без надзор, изхвърля едно от яйцата и полага своето яйце на неговото място. Женската кукувица се е специализирала да „копира“ цвета на яйцата на птицата – гостоприемник. Понякога птицата – гостоприемник е много по-дребна от кукувицата и „родителят“ на малкото кукувиче трябва да работи много по-усилено, за да изхрани гигантското бебе, мислейки го за свое собствено.

Зимуване[редактиране | редактиране на кода]

Зимните европейски месеци, кукувиците прекарват в африканските савани. В България се завръща почти през пролетната ваканция, около 10 април.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) BirdLife International. Cuculus canorus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 November 2013.
  2. указано в: IOC World Bird List Version 8.2
  3. указано в: Clements Checklist of Birds of the World
  4. указано в: eBird Taxonomy v2018