Кукувицоподобни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кукувицоподобни
Chestnut-breasted Malkoha2.jpg
Guira guiraPCCA20051227-1984B.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Еуметазоа
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
подклас: Neornithes Съвременни птици
инфраклас: Neognathae
надразред: Neoaves
разред: Cuculiformes Кукувицоподобни
Научно наименование
Уикивидове Cuculiformes
Разпространение
Cuckoo and Turacos range.png
Семейства
Кукувицоподобни в Общомедия

Кукувицоподобни (Cuculiformes) са разред същински птици, съдържащ към днешно време едно семейство – Cuculidae. По-рано към разреда са се отнасяли семействата туракови и хоацинови, но тези по-късно биват отделени в самостоятелни разреди. В семейството Cuculidae има 140 вида, от които над 50 практикуват известната тактика да снася яйцата си в чужди гнезда.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Средни по размери птици. Характерен представител е Обикновената кукувица с добре познатия на всички възглас „куку-куку“.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Широко разпространени в умерените и тропични области. В България се срещат два вида: Обикновена кукувица и Качулата кукувица.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Живеят много потайно и често пъти дори и да ги чуем не можем да ги видим. Предимно насекомоядни видове. Живеят по горите и места с буйна растителност.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Характерен за разреда е гнездовия паразитизъм, като често отделни подвидове и раси специализират в паразитизъм върху строго определени видове. Гостоприемник са най-често дребните пойни птици. Малкото кукувиче се излюпва малко по-рано и е малко по-едро от приемните си събратя, които убива още в първите дни на живота си. Кукувицата не мъти пиленцата си. Снася ги в чужди гнезда. Най-вече гнездото на врабченцето. Малкото кукувиче е по-голямо от ново излюпените врабченца, то веднага ги убива, но то е първият предвестник на пролетта. Кукувицата е полезна птица, защото убива вредни за растенията насекоми. Тя е характерна със своето ку-ку.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Качулатата кукувица е защитен на територията на България вид.
  • Съществува предание, според което напролет когато кукувицата започва да кука бъде чута от хората те трябва да отброят куканията ѝ. Броят на преброените кукания показвал, колко години ще живее човекът който брои.
  • Според друго предание този, който носи пари в джоба си напролет и чуе да кука кукувица за първи път през годината ще благоденства през настоящата година.

Списък на семействата[редактиране | редактиране на кода]

  1. Centropodidae
  2. Coccyzidae – Американски кукувици
  3. Crotophagidae
  4. Cuculidae – Кукувицови
  5. Neomorphidae – Бягащи кукувици
  6. Opisthocomidae – Хоацинови