Културен конфликт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Културен конфликт е тип конфликт, който възниква, когато различни културни ценности и вярвания се сблъскат [1]. Този термин е използван за да обясни насилие, насилствени действия и/или престъпления. В действителност според Мишел Лебарон културата с нейните език, национална идентичности и всякакъв друг тип етнически, религиозни и т.н. идентичности е в основата на всеки тип конфликт [2].

Различни дефиниции[редактиране | редактиране на кода]

Джонатан Търнър дефинира културния конфликт като причинен от „различия от културните ценности и вярвания, които поставят хората в опозиция и ги скарва едни с други“.[3] На макро ниво Алекзандър Груи дискутира културния конфликт между гости от различни култури и националости през призмата на британския ситком от 1970 Fawlty Towers [4]. Той дефинира този конфликт като такъв, който възниква когато на очакванията на хората за определен тип поведение на другата страна, които произтичат от техния културен бекграунд (произход) не бъде отговорено подобаващо или дори тези очаквания биват разочаровани, тъй като другите имат друг културен бекграунд и съответно други очаквания [4].

Културните конфликти са особено трудни за разрешаване, когато конфликтуващите страни имат различни вярвания (не непременно различни религии) [5] Културните конфликти се интензифицират, когато тези различия и несъгласия дадат отражение в политиката, особено на макро равнище [5] Етническото прочистване е друг краен пример за културен конфликт [6]

В България[редактиране | редактиране на кода]

Дългогодишен и отдавнашен конфликт по отношение на българският език, българската азбука (Кирилицата) и т.н. България има с Русия, който през годините се задълбочава (заедно с подкрепата от Москва за формирането на Македония като държава и обозначаването на държавния език там като „македонски“ и различен от българския) [7]. Виж също по темата Етнокрация в България.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) What is cultural conflict?
  2. ((en)) Michelle LeBaron, Culture and Conflict, юли 2003
  3. ((en)) Jonathan H. Turner. Sociology. Prentice Hall, 1 септември 2005. с. 87.
  4. а б ((en)) Alexander Grewe. "I'm sick to death with you..." or External Character Conflicts in Fawlty Towers. GRIN Verlag, 17 октомври 2005. с. 10. Посетен на 14 януари 2013.
  5. а б ((en)) Jonathan H. Turner. Sociology. Prentice Hall, 1 септември 2005. с. 83. Посетен на 14 януари 2013.
  6. ((en)) Sociology: The Essentials. Cengage Learning, 1 януари 2012. с. 72. Посетен на 14 януари 2013.
  7. Кирил и Методий – автори на руска азбука?, Дойче Веле, 24 май 2007
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cultural conflict“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.