Културен лен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Културен лен
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Малпигиецветни (Malpighiales)
семейство:Ленови (Linaceae)
род:Лен (Linum)
вид:Културен лен (L. usitatissimum)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Културен лен в Общомедия
[ редактиране ]

Културният лен (Linum usitatissimum) е вид растения от рода Лен (Linum). Стъблото му е тънко, цилиндрично, 30 – 120 cm високо. Листата са последователни, на върха заострени, 2 – 4 cm дълги. Тичинките са 5. Плодникът е почти кълбовидна, обикновено десетсеменна кутийка. Семената са продълговато яйцевидни, сплескани, 4 – 6 mm дълги, кафяви, гладки, лъскави. Цъфти през юни и началото на юли, а плодовете узряват през юли-август.

Текстилен плат[редактиране | редактиране на кода]

Ленът е текстилен плат, изработван от влакна, добивани от стъблата на растението лен. Ленът има много гладка повърхност, лесно попива вода и лесно изсъхва. Ленът е много устойчив на опън и по-твърд от памука. Подходящ е за летни облекла и спално бельо.

Използване в медицината[редактиране | редактиране на кода]

Ленено семе

За медицински цели се използва лененото семе, събрано в пълна зрелост, като се предпочита едросеменният маслодаен лен. Консумацията на неузряло ленено семе може да доведе до отравяне. Не се препоръчва консумацията на ленено семе при бременност и кърмене, т.к. може да доведе до увреждане на плода. Приложение намират лененото брашно и лененото масло. Лененото семе има слабително и омекчаващо действие.

Странични ефекти. Част от възможните странични ефекти са: газове, диария, възможни са алергични реакции.