Културен шок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Когато ацтеките срещнали завоевателите, яздещи коне и стрелящи с пушки (неща невиждани дотогава в Америка), те изпитали културен шок, който се прибавил и към объркването, от предание, гласящо, че боговете им ще дойдат от изток.
Според модела първоначално хората ще имат (1) период на меден месец и след това (2) преходен период, тоест културен шок. Но по-късно хората ще започнат да се адаптират (3) (пунктираната линия показва, че някои хора ще мразят новата култура). И (4) се отнася до някои хора, които се връщат на мястото си, за да се адаптират към древната култура.

Културният шок е преживяване, което човек може да изпита, когато се намира в културна среда, различна от своята; това е и лична дезориентация, когато се изпитва непознат начин на живот, дължащ се на имиграцията или посещение на нова страна. Една от най-честите причини за културен шок включва самите индивиди, живеещи в чуждата среда. Културният шок може да бъде описан като състоящ се от най-малко една от четири различни фази: меден месец, договаряне, корекция и адаптация.

Чести проблеми включват: претоварване с информация, езикова бариера, разлика в поколенията, разлика в технологиите, носталгия (културна), безкраен регрес (носталгия), скука и др.