Културна награда „Силезия“ на провинция Долна Саксония

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Международната културна награда „Силезия“ на провинция Долна Саксония“ (на немски: Kulturpreis Schlesien des Landes Niedersachsen) е учредена през 1977 г. от правителството на Долна Саксония като знак на свързаност между провинцията и живеещите във Федерална република Германия хора от Силезия, тъй като след Втората световна война те са намерили, особено в Долна Саксония, нова родина и допринасят за възстановяването на страната.

Отначало с наградата се удостояват само идващи от Силезия прокудени хора на изкуството в разделите литература, изобразително изкуство и музика. След 1991 г. към отличените се добавят и живеещи в Силезия полски автори. Освен това кръгът на удостоените се разширява с лица, които имат заслуги за съхранението, развитието и разпространението на силезийската култура.

Сега наградата се състои от две равностойни части на стойност по 4000 €, присъждани на немец и поляк.

От 1981 г. освен това се дава специална награда, също на стойност 4000 €, като принос към разбирателството между двата народа, помирението и мира.

Носители на основната награда (подбор)[редактиране | редактиране на кода]

Носители на специалната награда (подбор)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Kulturpreis Schlesien des Landes Niedersachsen“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​