Култ към герои

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Руини на място за почит на герой хероон в Сагаласос, Турция

Култът към героите е отличителна черта на религията в Древна Гърция. В Омировите произведения, „херос“ (на старогръцки: ἥρως, hḗrōs) означава воин, участвал в Троянската война независимо на коя страна. Към времето на създаване на писмена история думата вече се употребява за мъртъв воин, чийто гроб или посветено му място за поклонение стават предмет на религиозна почит от страна на живите, поради постигната слава приживе или славна смърт. Героят е нещо повече от обикновените хора, но не е гръцки бог, като разликата не е много ясна, например в случая на Херакъл, най-изявеният, но не и най-типичен герой.[1]

Понятието за герой има голямо значение за гръцката мисъл и е свързано с уважението и страха, които внушава смъртта и вярата в задгробния живот. През 10 и 9 век пр.н.е. руините на големи градежи и могили, останали от бронзовата епоха, внушават на все още неграмотното население усещане за величието на изминалите епохи, което е отразено в традицията на епоса, чийто най-ярък израз е Илиада. Възобновява се практиката на поднасяне на дарове на херооните, както свидетелстват находките от Лефканди,[2] макар и имената на погребаните знатни мъртъвци вече да не се помнят.

Според друго определение „герой“ в религиозния смисъл на думата е човек, който след смъртта се е наредил сред безсмъртните[3], а явлението хероизиране търпи развитие от най-ранната архаична до елинистическата епоха.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Robert Parker, in John Boardman, Jasper Griffin and Oswyn Murray, eds. Greece and the Hellenistic World (Oxford 1988) „Greek religion“ p. 288; Паркър дава кратко и съдържателно определение на герой.
  2. Carla Maria Antonaccio, An Archaeology of Ancestors: Tomb Cult and Hero Cult in Early Greece (1995) and „Lefkandi and Homer“, in O. Anderson and M. Dickie, Homer's World: Fiction, Tradition and Reality (1995); I. Morris, „Tomb cult and the Greek Renaissance“ Antiquity 62 (1988:750 – 61).
  3. Шаму, Франсоа. Гръцката цивилизация през архаичната и класическата епоха. София, „Български художник“, 1979. с. 203.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Greek hero cult“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.