Кунигунда Ростиславна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кунигунда Ростиславна
кралица на Бохемия
Kunhuta zbrasl.jpg
Родена
1245 г.
Починала
Погребана Прага, Чехия
Управление
Период 1261 – 1278;
1278 – 1285 (регент на Вацлав II)
Предшественик Маргарет фон Бабенберг
Семейство
Род Рюриковичи
Баща Ростислав Михайлович
Майка Анна Унгарска
Съпруг Отокар II (1261)
Завиш фон Фалкенщайн (1285)
Деца Вацлав II
Агнеса Пршемисловна (1269–1296)
Кунигунда Ростиславна в Общомедия

Кунигунда Ростиславна е руска княгиня и чешка кралица – втора съпруга на чешкия крал Пршемисъл Отокар II, която управлява Бохемия като регент на сина си Вацлав II от 1278 до смъртта си.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1245 г. Дъщеря е на руския черниговски княз Ростислав Михайлович и унгарската принцеса Анна Арпад. По майчина линия Кунигунда е внучка на унгарския крал Бела IV от династията на Арпадите, а баща ѝ е син на черниговския княз Михаил Черниговски (потомък на Рюриковичите), който е убит от татарите и е обявен за мъченик от Руската православна църква.

Ростислав Михайлович успява да избяга от татарите и като зет на унгарския крал управлява областите Славония и Мачва.

Чешка кралица[редактиране | редактиране на кода]

На 25 октомври 1261 г., в Братислава, Кунигунда е омъжена за чешкия крал Пршемисъл Отокар II, който малко преди това се развежда с първата си съпруга – Маргарет фон Бабенберг, която вече била доста възрастна и не можела да роди деца на съпруга си. Бракът на чешкия крал е уреден от дядото на Кунигунда – унгарския крал Бела IV, който с действията си цели по-тясно сближаване на двете кралства.

Кунигунда ражда на Отокар II Пршемисъл няколко деца, сред които Кунигунда Пршемисловна, Агнеса Пршемисловна и Вацлав II.

Сближаването между Чехия и Унгария обаче приключва десет години по-късно, когато на унгарския престол се възцарява крал Ищван – вуйчо на Кунигунда.

Регент на Вацлав II[редактиране | редактиране на кода]

През 1278 г. съпругът на Кунигунда е убит в битка срещу войските на германския император Рудолф I. Смъртта на краля разединява страната – управлението на Моравия преминава в ръцете на привърженици на Рудолф I, които оставят Кунигунда – сега регент на Бохемия, да управлява районите около Прага, а синът ѝ Вацлав е сгоден за една от дъщерите на Рудолф – Гута Хабсбургска.

През 1285 г. в Прага Кунигунда се омъжва още веднъж – този път за чешкия магнат Завиш – господар на Фалкенщайн, но умира няколко месеца по-късно на 9 септември 1285 г. в Прага.

Българска царица[редактиране | редактиране на кода]

Българският историк Пламен Павлов идентифицира кралица Кунигунда с българската царица Анна Ростиславна – също дъщеря на Ростислав Михайлович и съпруга на българските царе Михаил II Асен и Калиман II. Традиционно се приема, че Анна Ростиславна и Кунигунда Ростиславна са две различни дъщери на княз Ростислав Михайлович, но според Пламен Павлов най-вероятно става дума за една и съща личност[1]. Според него Анна Ростиславна, която в Чехия става известна като Кунигунда, се омъжва за чешкия крал, след като през 1256 г. болярите в обсадената от Ростислав Михайлович българска столица я връщат на баща ѝ, който я отвежда обратно в Унгария.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павлов, Пламен. Търновските царици. В.Т.:ДАР-РХ, 2006.