Купа на Съветската армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Купа на Съветската армия
Вид спортфутбол
Основан1946
Брой отбори32
Държави България
Съществувал до1991

Купата в чест на Съветската армия (КСА) е футболен трофей в България. Има статут на национална купа от създаването си през 1945 г. до 1982 г. включително. След това надпреварата се провежда още 8 сезона до 1990 г., но тогава има статута на второстепенен турнир.

История[редактиране | редактиране на кода]

Купата е сребърно-кристална и е официално поднесена на представителите на българския футбол на 8 март 1945 г. във Военния клуб в София с пожеланието тя да бъде дадена на най-добрия български футболен отбор.

За пръв път е връчен от командването на съветските военни части в България на 6 май 1946 г. на Левски (София), който е победител във финалния мач от турнира за купата.

Носителя (респективно финалиста) на Купа на Съветската армия до 1982 г. вкл., участва в европейския турнир за Купата на носителите на Национални Купи (К.Н.К.). 0т 1983 г. от турнира за к.С.А. се определя евентуално един от участниците в турнира за купата на У.Е.Ф.А. – като това е само носителя на к.С.А. Турнира за к.С.А. се провежда до 1991 г., като последния турнир (през 1990/91) е преименуван на турнир за купа Б.Ф.С.

Носители на купата[редактиране | редактиране на кода]