Купа на Съветската армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Купа на Съветската армия
Информация
Спорт футбол
Основан 1946
Брой отбори 32
Държави  България
Съществувал до 1991

Купата в чест на Съветската армия (КСА) е футболен трофей в България. Има статут на национална купа от създаването си през 1945 г. до 1982 г. включително. След това надпреварата се провежда още 8 сезона до 1990 г., но тогава има статута на второстепенен турнир.

История[редактиране | редактиране на кода]

Купата е сребърно-кристална и е официално поднесена на представителите на българския футбол на 8 март 1945 г. във Военния клуб в София с пожеланието тя да бъде дадена на най-добрия български футболен отбор.

За пръв път е връчен от командването на съветските военни части в България на 6 май 1946 г. на Левски (София), който е победител във финалния мач от турнира за купата.

Носителя (респективно финалиста) на Купа на Съветската армия до 1982 г. вкл., участва в европейския тунир за Купата на носителите на Национални Купи (К.Н.К.). 0т 1983 г. от турнира за к.С.А. се определя евентуално един от участниците в турнира за купата на У.Е.Ф.А. – като това е само носителя на к.С.А. Турнира за к.С.А. се провежда до 1991 г., като последния турнир (през 1990/91) е преименуван на турнир за купа Б.Ф.С.

Носители на купата[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Футбол“         Портал „Футбол