Курдоньор (дворцова архитектура)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Курдоньор (почетен двор) на двореца Шарлотенбург в Берлин

Курдоньор (на френски: Cour d'honneur – буквално: „почетен двор“, също срещано: „параден двор“) е приемният двор (там, където се посрещат важни гости) на дворец. Той е затворен от три страни от централния корпус на двореца и страничните му крила, а четвъртата страна е полуотворена – там се намира портала и стражата в централната ос. Прототипът на почетния двор е разработен във френската дворцова архитектура през епохата на ренесанса и е особено характерен за симетричните барокови дворци. Името на почетния двор произлиза от факта, че достъпът до замъка през двора обикновено е разрешен само на специални сановници, които тържествено се посрещат, отдавайки им почит.

По-късно курдоньорите са въведени като представителен елемент и в други светски сгради. Военноморското училище „Мюрвик“ се сдобило с почетен двор от страната с водната площ,[1] върху който първоначално стояла статуята на император Вилхелм II, който през 1910 г. разпоредил изграждането му в стила на Орденсбург-Мариенбург за военноморските сили. Друг пример е Новата канцелария на Райха в Берлин, която е построена по време на националсоциалистическата ера. Новата Федерална канцелария в Берлин също има почетен двор за прием на държавни гости.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

360°-панорама на почетния двор на дворец Шьонбрун във Виена
360°-панорама на почетния двор на дворец Шьонбрун във Виена

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lutz Wilde: Denkmaltopographie Bundesrepublik Deutschland, Kulturdenkmale in Schleswig-Holstein. Band 2, Flensburg, S. 534.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ehrenhof (Schloss) в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​