Курултай

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Курултáй е политическо и военно събрание на тюркски и монголски ханове. Исторически е изпълнявал функция на орган на народно представителство у някои тюркски народи, като ногайци, башкири, казахи, киргизи, кримски татари, татари, тувинци и алтайци. Бил е свикван за решаване на важни държавни въпроси. В днешно време курултай се нарича еквивалента на европейския парламент в някои тюркски държави, като Башкирия, Бурятия и Република Алтай.

Монголски курултай[редактиране | редактиране на кода]

Понятието курултай със значение на всенароден конгрес влиза в употреба през XI – XIII век, когато Чингис хан обединява малките монголски племена, живеещи по това време изолиран живот. За пръв път думата се споменава в последния, 282-ри параграф на Тайната история на монголите под формата „Yeke Qurilta“ (в превод – „велик курултай“).[1] Според Яса (книгата на уставите на Чингис хан), курултаят има огромно значение.

  • 1206 – курултай при извора на река Онон, при който Темуджин е провъзгласен за Чингис хан. Обявено е създаването на Монголската империя.
  • 1229 – курултай, на който за хан е избран Угедей.
  • 1235 – курултай, свикан за изработване на по-нататъшна външна политика на държавата. Решено е да се поведат походи срещу къпчаците, прабългарите, руските земи, Корея и Южен Китай. Изпратени са допълнителни войски към Близкия изток.
  • 1246 – след смъртта на Угедей, хан става Гуюк. Обаче, врагът му Бату умишлено отказва да се включи в курултая, който бива изтеглен с три години напред и накрая се събира без Бату. На пищния курлтай се събират многочислени владетели, сред които руския княз Ярослав Всеволодович и италианския монах Джовани да Плано Карпини.

С разрушаването на единството на държавата на Чингис хан, курултаите постепенно изчезват. В ханствата на Крим и в Задкавказието курултаите продължават да се свикват до края на политическото съществуване на тези държави.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сокровенное сказание монголов – Перевод С.А.Козина Архив на оригинала от 2020-02-24 в Wayback Machine. Написано...во время происходившего там Великого сейма – Хурил.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Курултай“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​