Кутубия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джамията „Кутубия“

„Кутубия“ (на арабски: كُتُبية) е най-голямата джамия в Маракеш и сред най-внушителните в Мароко и Магреба.

Името „Кутубия“ („Книжна“, „Книжарска“) произлиза от арабското al-Koutoubiyyin (книжари), тъй като наоколо имало много продавачи на ръкописи.

Джамията, издигната през 12 век по поръчка на емира Якуб ал Мансур (управлявал в периода от 1184 до 1199 г.), е образец на мавретанската архитектура на Алмохадите. Нейното характерно минаре, високо 69 м и широко 12,8 метра, става прототип за други минарета – Кула на Хасан в Рабат, Хиралда в Севиля и подобни в Магреба, дори за построената неотдавна най-голяма модерна джамия в света - „Хасан ІІ“ в Казабланка.

Във вътрешността на кулата са разположени 6 помещения едно над друго. Около тях се вие наклонен път, по който мюезинът можел да язди кон до самия балкон, разположен в горния край на кулата.

Според преданието, за да изкупи греха си, че е нарушила мюсюлманския пост, като е изпила чаша вода по време на рамазана, жената на емира дарила всичките си златни накити, от които били отлети сферите, украсяващи върха на минарeто, които по вълшебен начин се заържали там, без да са закрепени за него. Всъщност сферите са от варакосана мед и са добре запоени, но легендата става причина за посегатлства върху храма.

В джамията немюлюлмани не се допускат.