Кутубия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джамията „Кутубия“

„Кутубия“ (на арабски: كُتُبية) е най-голямата джамия в Маракеш, и една от най-внушителните в Мароко и Магреба.

Името „Кутубия“ („Книжна“, „Книжарска“) произлиза от арабското al-Koutoubiyyin (книжари), тъй като наоколо имало много продавачи на ръкописи.

Джамията, издигната през 12 век, по поръчка на емира Якуб ал Мансур (управлявал 1184-1199 г.) е образец на марърската архитектура на Алмохадите. Нейното характерно минаре-кула, високо 69 м и широко 12.8 м става прототип за кулите на Хасан в Рабат и севилската Хиралда и подобните в Магреба, дори на построената наскоро най-голяма модерна джамия в света - "Хасан ІІ" в Казабланка. Във вътрешността на кулата са разположени 6 помещения едно над друго. Около тях се вие наклонен път, по който мюезинът можел да язди кон до самия балкон, разположен в горния край на кулата.

Според преданието за да изкупи греха си, че е нарушила мюсулманският пост като е изпила една чаша вода по време на рамазана, жената на емира дарила всичките си златни накити от които били отляти сферите украсяващи шпила на минарeто, които се заържали там без да са закрепени за него по вълшебен начин. Всъщност сферите са от варакосана мед и са добре запоени, но легендата става причина за посегатлства върху храма.

В джамията немюлюлмани не се допускат.