Кухня (сериал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кухня
Кухня
ЖанрКомедия
Създател(и)Виталий Шляпо
СценарийВиталий Шляпо
РежисураДмитрий Дяченко
КамераСергей Дишук
АктьориДмитрий Назаров
Марк Богатирьов
Елена Подкаминская
Дмитрий Нагиев
Страна Русия
ЕзикРуски
Сезони6
Епизоди120
Продукция
Продуцент(и)Вячеслав Мургов
Времетраене25 минути
Разпространение
ТВ канал СТС
Новый канал
ВТВ
BTV Comedy
Картина16:9
Излъчване22 октомври 2012 г. – 31 март 2016 г.
Хронология
Свързани продукцииХотел Елеон
                   Гранд
СеняФедя
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb

„Кухня“ е руски комедиен сериал.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Максим Лавров (Марк Богатирьов) мечтае да е известен готвач. След като завършва кулинарен институт във Воронеж, постъпва на работа в московския ресторант „Клод Моне“. Заведението има двама шефове – арт директорът Виктория Сергеевна (Елена Подкаминская) и главният готвач Виктор Баринов (Дмитрий Назаров). Когато двамата се карат, между чука и наковалнята се оказва целият персонал.

Край на разкриващата сюжета част.

Списък с епизоди[редактиране | редактиране на кода]

Сезон Епизоди Премиера първи епизод Премиера последни епизод
1 1 – 20 22 октомври 2012 22 ноември 2012
2 21 – 40 25 март 2013 25 април 2013
3 41 – 60 3 март 2014 3 април 2014
4 61 – 80 20 октомври 2014 20 ноември 2014
5 81 – 100 7 септември 2015 7 октомври 2015
6 101 – 120 29 февруари 2016 31 март 2016

История на създаването[редактиране | редактиране на кода]

Кухня е най-скъпият руски ситком. За 40-те серии от двата заснети сезона са похарчени 8 млн. щатски долара.[1] Само за правата върху песен на Бионсе са похарчени 1 млн. рубли.[2] На 22 октомври 2012 г. по СТС е излъчен първият епизод на сериала. Първият сезон продължава до 22 ноември, а вторият започва на 24 март 2013 г. През август 2013 г. започват снимките на третия сезон, чиято премиера е запланувана за началото на 2014 г. Паралелно се снима и пълнометражен филм Кухня в Париж, чиято премиера е през май 2014 г. Всички ястия в сериала се приготвят от професионални готвачи.[3]

От 18 ноември 2013 г. сериалът започва да се излъчва в България по bTV Comedy, излъчени са и трите (снимани дотогава) сезони. От 4 август 2014 г. се излъчва първи и втори сезон по bTV. На 2 март 2014 г. излиза документалният филм „Кухня. Фильм о фильме“ (Кухня. Филм за филма). През април 2014 година започват снимките на 4-ти сезон с премиера 20 октомври 2014 г. в Русия. На 27 май 2014 г. започва работа над втори пълнометражен филм „Кухня в Китае“ (Кухня в Китай). Снимачна група посещава Китай, за да решат къде да се снима: в Пекин или в Шанхай. Снимките се очаква да започнат през 2015 г. През февруари 2015 започват снимките на 5-и сезон с премиера 7 септември 2015 в Русия по СТС.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Главни роли[редактиране | редактиране на кода]

  • Марк Богатырев – Максим Леонидович Лавров (Макс, Максик, Максимка, Заек) – готвач в кухнята на „Клод Моне“, женен за Вика (Виктория Гончарова), като преди това има афери със Саша и Ева. В началото на сериала, героят притежава много негативни качества - той е лъжец и егоист и неколкократно предава най-близките си приятели в замяна на своята изгода. С развитето на филма, героят преминава през пълна метаморфоза.
  • Елена Подкаминская – Виктория Сергеевна Гончарова(Лаврова) (Вика, Викусик, Викуля) – арт-директор на „Клод Моне“, а по късно и в хотел "Елеон". Съпруга на Макс, сестра на Татяна, леля на Алиса. За кратко, преди да се омъжи за Макс, има връзка с Вадим, Никола Дюпон (Венсан Перес) и Дима. Вика превъплъщава образа на независима жена, която дори прекалява в опитите си да изглежда силна.
  • Дмитрий Назаров – Виктор Петрович Баринов (Витя, Витенка, Витюша, Шеф) – главен готвач, живее при Льова и майка му, влюбен в Елена Павловна. Има три предишни брака, един от които със сестрата на Вика, Татяна, а друг с Елеонора Андреевна (майката на Катя). Баща на Алиса и Катя, фен на Спартак Москва.
  • Дмитрий Нагиев – Дмитрий Владимирович Нагиев (Дима, Димочка) – собственик на ресторант „Клод Моне“, бивш съпруг на Кристина, за кратко има връзка с Вика. Уволнява Витя след думите му по негов адрес и на всички останали от персонала на „Клод Моне“. Според случващото се в 5 сезон, има връзка с Елеонора Андреевна (майката на Катя и бивша съпруга на Витя). Те се разделят заради Кристина.

Второстепенни роли[редактиране | редактиране на кода]

  • Виктор Хориняк – Константин Константинович Анисимов (Костя, Костян, Костик) – барман, най-добър приятел на Макс, съпруг на Настя, от която има син Степан.
  • Олга Кузмина – Анастасия Степановна Анисимова (Фомина) (Настя, Настенка) – сервитьорка, вегетарианка, природозащитничка и съпруга на Костя. С Костя имат син Степан.
  • Сергей Епишев – Лев Семьонович Соловьов (Льова) – заместник-шеф, заеква, живее с майка си и Витя. Напуска „Клод Моне“ и става заместник-шеф на Витя в „Arcobaleno“. По-късно работи като заместник шеф на Витя в ресторант "Виктор" (сезон 5 и 6).
  • Сергей Лавигин – Арсений Андреевич Чуганин (Сеня, Сеночка) – готвач, специалист по месо, най-добър приятел на Федя, с когото често правят шеги. Много често краде продукти от кухнята.
  • Михаил Тарабукин – Фьодор Михайлович Юрченко (Федя, Феденка) – готвач, специалист по риба, най-добър приятел на Сеня. Във филма „Кухня в Париж“ си признава, че никога не е бил моряк.
  • Никита Тарасов – Людовик Бенуа (Луи) – французин, сладкар, говори руски с френски акцент, гей.
  • Марина Могилевская – Елена Павловна Соколова (Лена, Леночка) – главен готвач на конкурентния ресторант „Arcobaleno“, влюбена във Витя, има предишен брак и син Василий. Напуска „Arcobaleno“ в четвърти сезон, отстъпвайки мястото си на главен готвач на Витя. В пети сезон отново става главен говач на „Arcobaleno“, тъй като Витя ѝ отстъпва мястото си.
  • Валерия Фьодорович – Екатерина Викторовна Семьонова (Катя) – готвач на молекулярна кухня, дъщеря на Витя и Елеонора Андреевна. В началото е влюбена в Макс, а Льова обича нея. Тръгва си в края на трети сезон, но през четвърти се завръща на работа в „Клод Моне'“. С Денис започват връзка, но след като тя отказва предложението му са брак, той се напива от мъка и ѝ изневерява. На следващия ден тя му се извинява за това, че е реагирала остро и те отново се събират. Денис обаче ѝ признава за изневярата, след което напуска работа. Катя започва връзка с Никита, но Денис се завръща като пианист в хотела и отново се събират.
  • Мария Горбань (Кристина Семёновна, Кристиночка) – жена на Дмитрий Нагиев и собственик на „Клод Моне“ в трети сезон.
  • Екатерина Кузнецова – Александра Бубнова (Саша, Сашенка, Саня) – бивша сервитьорка в "Клод Моне", бивша приятелка на Макс и Иля. Решава да празнува сватбата с новия си годеник в ресторанта, но в деня на сватбата признава на бившия си приятел, Макс, че има съмнения относно брака си.
  • Жанил Асанбекова – Айнура Жанатбековна Кененсарова, чистачка и миячка в ресторанта, дошла в Москва от Бишкек, столицата на Киргизстан. Работи в ресторанта като чистачка без работна виза в продължение на няколко години.
  • Михаил Башкатов – Денис (Ден) – музикант от Воронеж, готвач в „Клод Моне“. Първоначално Макс го представя като свой полубрат, но по-късно се разбира, че са просто приятели от детството. Фен на Спартак Москва, подкрепя Вика в раздялата ѝ с Макс. Събира се с Катя.
  • Игор Верник – Герман Михайлович Ланц, в 4-ти сезон е главен готвач на „Клод Моне“. Бивш професионален боксьор. Екипът се съюзява срещу него и го принуждават да напусне.
  • Елена Ксенофонтова (Елеонора Андреевна) – Бивша жена на Виктор Баринов и собственик на хотел „Елеон“, в който се намира ресторант „Виктор“. Там се развиват действията от сезон 5 и 6.

Гост-звезди[редактиране | редактиране на кода]

  • Биянка – 19 епизод
  • Вячеслав Малафеев – 25 епизод
  • Йосиф Пригожин – 89 епизод
  • Леонид Агутин – 92 епизод
  • Георги Черданцев – 94 епизод

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Earth, Wind & Fire September
Има Сумак Gopher Mambo
Lulu You and I
Bobby Bond Chug-A-Lug
Enya Only Time (Enya, Nicky Ryan, Roma Ryan)
Audio Bullys Only Man (Tom Dinsdale, Simon Franks)
Irma I know it
OK Go Here It Goes Again (D. Kulash Jr.)
Harry Nilsson Without You (Peter William Ham, Thomas Evans)
The Cat Empire The Lost Song (Felix Riebl)
Beyonce If I Were A Boy (Toby Gad, BC Jean)
Nina Simone Ain’t Got No/I Got Life [Groovefinder remix] (G. Macdermot, J. Rado, G. Ragni)
Nina Simone Don’t Let Me Be Misunderstood (B.Benjamin, G.Caldwell, S.Marcus)
Niagara Pendant que les champs brûlent
The Shiffers Body Down (C. Zanoni)
The Hot Rocks Go-go Disco (Chad Austin Hannah, Eric Steven Kreutter)
Village People Y.M.C.A
April Stevens Teach Me Tiger
Alma Cogan Don’t You Know
Blues Saraceno Killin' Time
Aron Wright In the Woods
Sam Paglia After Pizza
John Isaac Watters Epiphany
Belle and Sebastian For the price of a Cup of Tea
The Literary Greats Sort It Out
Andrew Strong Ain’t No Mountain High Enough
Ms. Triniti Daisy Chains
Paul Greedus Streetwolf
Simon Holland Forget Your Troubles
Ellie Wyatt Fame Game (Ellie Wyatt & Phillipa Alexander & Peter)
Хор „Аллилуя“
Supergrass Alright
Bengi Jumping All Of You
Maria Callas Аве Мария Франц Шуберт
Хор (Beethoven) „Ode an die Freude“ (Ода на радостта“) от Симфония № 9 Бетховен
Иван Дорн Стыцамен; Синими, желтыми, красными
Kansas Dust In The Wind
Лёва Оригинальный текст на музыку „Колыбельной Медведицы“ из м/ф „Умка“(Е. Крылатов)'
Wild Cherry Play That Funky Music
Above the Golden State I’ll love you so
Neon Trees Everybody Talks
Andrew Strong Spinning Wheel
Tonino Caratone Tu Vuo Fa L’americano
Mahala Rai Banda Vs Shantel Mahalageasca
Deep Sounds Keep My Heart
Има Сумак Taki Rari
Chuy Reyes & His Orchestra Oink, Oink Mambo
Terry Snyder Puttin' on the ritz
Mel Torme Games Play
Юрий Антонов Анастасия
IOWA Улыбайся; Одно и то же; Радость
Sixpence None the Richer Kiss Me
Afroman Because I Got High
Ирина Аллегрова С Днём Рождения!
Мурат Тхагалегов За тебя Калым отдам
Amphibious Zoo Make Merry
Christian TV 1,2,3 Turnaround

Инструментални композиции:

Официален първи част на саундтрака (събран от епизодите до 3-ти сезон) е издаден на 13 май 2014 г. от компанията Warner Music Russia. Наличен е на iTunes и още първата седмица след премиерата е влезнал в топ 10.

Рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

„Кухня“ се излъчва успешно по СТС, вдигайки средната гледаемост на канала с 6%. Благодарение на сериала СТС измества по рейтинг в часовия пояс от 21:00 до 23:00 каналите Първи канал, НТВ и Россия 1.

„Кухня“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване на 18 ноември 2013 г. по bTV Comedy, всеки делник от 22:00 по два епизода с повторение на следващия ден от 16:00 и завършва на 29 ноември. Втори сезон започва веднага след първи сезон на 2 декември, всеки делник от 22:00 по два епизода с повторение на следващия ден от 16:00 и завършва на 13 декември. Първи сезон започва отново на 3 май 2014 г., всяка събота и неделя от 14:00 по четири епизода с повторение от 03:00 и на следващия ден от 08:00. Веднага след първи сезон е повторен и втори със същото разписание. Трети сезон започва премиерно на 7 юни, всяка събота и неделя от 14:00 по четири епизода с повторение от 03:00 и на следващия ден от 08:00, като на 14 юни са излъчени шест епизода един след друг от 14:00 до 17:00. Трети сезон завършва на 15 юни от 14:00 до 16:00 с четири епизода един след друг. Първи сезон започва отново на 9 октомври, всеки делник от 22:30 по два епизода с повторение на следващия ден от 16:00 и завършва на 22 октомври. На 23 октомври започва втори сезон, всеки делник от 22:30 по два епизода с повторение от 16:00, а от 1 ноември и всяка събота и неделя от 13:00 по четири епизода. Втори сезон завършва на 5 ноември. На 6 ноември започва трети сезон, всеки делник от 22:30 с повторение от 16:00 и всяка събота и неделя от 13:00 по четири епизода. Трети сезон завършва 19 ноември. На 5 януари 2015 г. започва премиерно четвърти сезон, всеки делник от 22:30 по два епизода с повторение на следващия ден от 16:00 и завършва на 16 януари. На 30 април започва отново първи сезон с разписание всеки делник от 18:00 по два епизода с повторение от 13:00 и завършва на 13 май. На 14 май започва отново втори сезон с разписание всеки делник от 18:00 по два епизода с повторение от 13:00 и завършва на 27 май. На 28 май започва отново трети сезон с разписание всеки делник от 18:00 по два епизода с повторение от 13:00 и завършва на 10 юни. На 11 юни започва отново четвърти сезон с разписание всеки делник от 18:00 по два епизода с повторение от 13:00 и завършва на 24 юни. На 27 октомври започва отново първи сезон с разписание всеки делник от 20:30 по два епизода с повторение всеки делник от 15:30, събота и неделя от 14:30 и завършва на 9 ноември. На 10 ноември започва втори сезон с разписание всеки делник от 20:30 по два епизода с повторение всеки делник от 15:30 и събота и неделя от 14:30 и завършва на 23 ноември. На 24 ноември започва трети сезон с разписание всеки делник от 20:30 по два епизода с повторение всеки делник от 15:30 и събота и неделя от 14:30 и завършва на 7 декември. На 8 декември започва четвърти сезон с разписание всеки делник от 20:30 по два епизода с повторение всеки делник от 15:30 и събота и неделя от 14:30 и завършва на 21 декември. На 22 декември започва премиерно пети сезон с разписание всеки делник от 20:30 по два епизода с повторение всеки делник от 15:30 и събота и неделя от 14:30. Последните четири епизода са излъчени наведнъж от 20:00 на 1 януари 2016 г. На 19 септември 2016 г. започва отново трети сезон с разписание всеки делник от 22:30 с повторение от 12:00 и завършва на 30 септември. На 3 октомври започва четвърти сезон с разписание всеки делник от 22:30 с повторение от 12:00 и завършва на 14 октомври. На 17 октомври започва отново пети сезон с разписание всеки делник от 22:30 с повторение от 12:00 и завършва на 28 октомври. На 31 октомври започва премиерно шести сезон с разписание всеки делник от 22:30 с повторение от 12:00 и завършва на 11 ноември. На 6 април 2017 г. започва повторно излъчване на четвърти сезон с разписание всеки делник от 21:30 с повторение от 14:30 и завършва на 19 април. На 20 април започва отново пети сезон с разписание всеки делник от 21:30 с повторение от 14:30 и завършва на 3 май. На 4 май започва повторно шести сезон с разписание всеки делник от 21:30 с повторение от 14:30 и завършва на 17 май. На 8 май 2019 г. започва повторно, но този път с дублаж, а разписанието е всеки делник от 23:00 по два епизода с повторение от 13:00 и в събота и неделя от 15:00.

Дублажът е на студио Медия линк. Озвучени са всички сезони. Ролите се озвучават от артистите Елена Русалиева, Петя Абаджиева, Христо Узунов, Мартин Герасков и Николай Николов.

На 4 август 2014 г. започва излъчване на първи сезон по bTV, всеки делник от 22:30 по два епизода с повторение от 04:00 и завършва на 15 август. Втори сезон започва на 18 август, всеки делник от 22:30 по два епизода с повторение от 04:00. На 18 февруари 2015 г. започва трети сезон с разписание от сряда до петък от 21:30 по два епизода. На 27 февруари за последно са излъчени единадесети и дванадесети епизод от трети сезон. На 2 март тринадесети епизод е излъчен по изключение в понеделник от 23:45, след което сезонът е временно спрян. В средата на месец Юли е излъчен четиринадесети епизод по изключение в неделя след филма от 21:30. На 31 август трети сезон се завръща от петнадесети епизод, всеки делник от 23:00. На 4 септември са излъчени последните два епизода от трети сезон от 22:30. На 6 август 2016 г. започва четвърти сезон с разписание всяка събота и неделя от 22:30, като последните два епизода са излъчени на 4 септември по изключение от 23:30. На 24 юли 2017 г. започва пети сезон с разписание всеки делник от 22:30 по два епизода и завършва на 4 август. На 7 август започва последният шести сезон с разписание всеки делник от 22:30 по два епизода и завършва на 18 август.

Игралният филм „Кухня в Париж“ е излъчен на 1 март 2015 г. от 20:00 по bTV. Повторен е на 6 май от 10:00 и на 7 май от 20:30 по bTV Comedy. Дублажът е на студио Медия линк. Ролите се озвучават от артистите Ани Василева, Александър Воронов, Васил Бинев, Радослав Рачев и Даниел Цочев.

На 1 февруари 2021 г. започва „Кухня: Война за хотела“, всеки делник от 22:00 по два епизода. Ролите се озвучават от артистите Петя Абаджиева, Нина Гавазова, Александър Воронов, Мартин Герасков и Николай Николов.

Филми, пиеси и последващи сериали[редактиране | редактиране на кода]

  • "Кухня в Париж" (2014) - игрален филм, продължение на сезон 3 от телевизионния сериал "Кухня".
  • "Хотел Елеон" (2016-2017) - ситком, спин-оф на телевизионния сериал "Кухня".
  • „Кухня. Последната битка (2017) е пълнометражен филм, продължение на 6-ти сезон на телевизионния сериал Кухня.
  • Спектакъл "Кухня на пътя".
  • "Гранд" (2018-2021) - ситком, спин-оф и директно продължение на телевизионния сериал "Хотел Елеон".
  • "СеняФедя" (2018-2022) - скеч комедия, спин-оф на телевизионните сериали "Кухня", "Хотел Елеон" и "Гранд".
  • „Кухня. Хотелска война (2019-2020) - ситком, отделяне на телевизионните сериали Кухня и Хотел Елеон.
  • „Хотел Белград“ (2020) – игрален филм, базиран на телевизионните сериали „Хотел Елеон“ и „Гранд“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]