Куш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Царство Куш
k G1 S N25
Империя
 
1070 пр.н.е. — 
350 сл.н.е.
 
 
 
 
 

Местоположение на Куш

Нилското поречие пре 400 г.пр.н.е.
Континент Африка
Столица Керма- 1070-780 пр.н.е.,
Напата- 780-591 пр.н.е.,
Мерое – 591-350 сл.н.е.
Официални езици нубийски, мероитско писмо
Форма на управление Монархия
Династия Кушитска династия
История Древност, Античност
Площ
1 150 000 km²
Днес част от
редактиране

Куш или Мероитското царство е древна държава, съществувала в северна Нубия, на територията на днешен Судан, от IX/VIII век пр.н.е до средата на IV век сл.н.е. Жителите на страната са наричани кушити.

Куш възниква като културен и политически наследник на Керма и е силен конкурент на Древен Египет, преди да бъде завладян от фараон Тутмос I.

Първите древни сведения за тази страна са от египетски източници, които още по времето на Старото царство около 2500 г. пр.н.е. съобщават за тази страна. Политическата експанзия на Древен Египет на юг към Нубия по време на Средното царство спира упадъка му. Около 1500 г. пр.н.е. постепенната египетска експанзия на юг по поречието на Нил среща съпротивата на Керма. Съпротивата е преодоляна и Северна (Долна) Нубия попада под египетски контрол; фараонът разполага египетски гарнизони в редица кермански крепости, а нубийските войни са изпратени да се бият за Тутмос I другаде.

В района на Горна Нубия с център Мерое на третия праг на Нил в периода между 780-755 г. пр.н.е. е създадена политическата държава на кушитите. По-късно те излъчват и Кушитската династия, контролирала Горен Египет и дори Тива.

Кушитското влияние върху Древен Египет продължава до 671 г. пр.н.е, когато асирийците нахлуват Египет и изтласкват обратно към Куш нубийците. След категоричната асирийска победа над кушитите през 664 г. пр.н.е. Псамтик I, основател на XXVI-тата династия окончателно пропъжда кушитите от страната. Древен Египет преминава в друг период на развитие, известен като саиски. През 591 г. пр.н.е. египетски войски на Псамтик II нахлуват в Куш след сведения, че кушитския владетел Аспелта подготвя нахлуване по Нил. Агресорът разграбва и опожарява Напата, а Аспелта мести столицата си далеч на юг в Мерое, където царството просъществува близо хилядолетие.

През 350 г. Куш е завладян от Аксум.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Куш (царство)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.