Къти Сарк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Къти Сарк“ на сухия си док в Гринуич, октомври 2003 г.
Носовата фигура на „Къти Сарк“
Cutty Sark 2017.jpg

„Къти Сарк“ (Cutty Sark) е известен английски клипер, построен през 1869 г. и единственият класически клипер, оцелял до днес. Съхранява се в сух док в Гринуич в Лондон.

История[редактиране | редактиране на кода]

Проектиран е от Херкулес Линтън и построен през 1869 г. в Дъмбартън, Шотландия от фирмата „Скот и Линтън“ за капитан Джон Уилис. Пуснат е на вода на 23 ноември през същата година. Участвал е в състезанията по пренасяне на новата реколта чай от Китай в Лондон.

Корабът е наречен от кап. Джон Уилис с името „Cutty-Sark“ (на шотландски германски: Cutty-Sark е „къса риза“) – прозвище на младата и привлекателна вещица, героиня на поемата на Робърт Бърнс „Там О'Шентър“ (на шотландски германски: „Tam O’Shanter“)[1]. Според сюжета, вещицата гони Там и в последния момент успява да хване кобилата му за опашката. Носовата фигура на клипера изобразява вещицата в къса нощна риза, протегнала ръка напред, със стиснат в юмрука ѝ кичур конски косми.

Днес[редактиране | редактиране на кода]

От 1957 г. „Къти Сарк“ е кораб музей и популярна туристическа атракция.

На 22 май 2007 г. на клиперът избухва пожар, който нанася големи щети. Полицията не изключва умишлен палеж. Тръстът, чиято собственост е кораба, го възстановява, въпреки големите поражения. Повторното откриване след реставрацията става през април 2012 г. от кралица Виктория.[2]

Регата „Къти Сарк“[редактиране | редактиране на кода]

През 1956 г. на името на клипера „Къти Сарк“ е наречена най-престижната регата за големи ветроходни кораби. Единственият български кораб, който участва в нея, е баркентината „Калиакра“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]