Кьонигсбергски замък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кьонигсберг.

Изглед от вътрешния двор на замъка
Коронацията на Фридрих I в тържествената зала на Кьонигсбергския замък на 18 януари 1701 г., когато е създадено кралство Прусия и е учреден орденът „Черен орел“

Кьонигсбергският замък (на немски: Königsberger Schloß) е резиденцията на Тевтонския орден в Кьонигсберг, днешен Калининград.

История[редактиране | редактиране на кода]

Издигнат в 1255 г. от бохемския крал Пржемисл Отокар II и просъществувал до 1968 г. До 1945 г. зад неговите стени се помещават разни управленски и обществени учреждения на Кьонигсберг и Източна Прусия, както и музейни експозиции и зали за тържествени събрания. Името на замъка дава името на града, който възниква около неговите стени.

Заедно с Кьонигсбергската катедрала е един от двата символа и най-важни забележителности на града, а заедно с Бранденбургската врата – един от трите символа на Прусия.

Предвидената реконструкция на центъра на Калининград от 2009 г. предвижда възстановяването на Кьонигсбергския замък, подобно на Кьонигсбергската катедрала.

Исторически събития[редактиране | редактиране на кода]

На 18 януари 1701 г. в църквата се извършва коронацията на първия пруски крал, въпреки че столица на държавата става Берлин. В същата кирха на замъка се извършва в 1861 г. и коронацията на бъдещия първи германски император Вилхелм I, която инак се осъществява във Версай с успешния за Прусия край на френско-пруската война.

Източници[редактиране | редактиране на кода]