Лаврио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лаврио
Λαύριο
Изглед към Лаврио от запад. Насреща е остров Макронисос
Изглед към Лаврио от запад. Насреща е остров Макронисос
Страна Гърция
ОбластАтика
ДемЛавриотики
Географска областАтика
Надм. височина11 m
Население7078 души (2011)
Пощенски код19500
Телефонен код22920
Официален сайтwww.mylavrio.gr
Лаврио в Общомедия

Ла̀врио (на гръцки: Λαύριο) е градче в Южна Гърция, разположено на полуостров Атика. Лаврио е център на дем Лавриотики в област Атика и според преброяването от 2011 година има 7078 жители.

География[редактиране | редактиране на кода]

Лаврио се намира на 41 километра от столицата Атина, разположен на югоизточния край на полуостров Атика недалеч от крайната му точка нос Сунион. Градчето разполага с фериботно пристанище и яхтена марина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Съвременното селище се намира на мястото на древния град Торикос. Името си Лаврио взема от известните в древността Лаврийски сребърни мини, експлоатирани от праисторически времена до края на XX век.

Комуникации[редактиране | редактиране на кода]

Пътища[редактиране | редактиране на кода]

С Атина на 41 km по път ΕΟ89 и магистрала А6 (€2.80 магистрална такса за леки автомобили). При връзката ΕΟ89–А6 се намира международното летище Елефтериос Венизелос. По трасето има автобусна линия на ΚΤΕΛ в интервала 06:00 часа – 21:00 часа през 30 минути с времетраене на пътуването 1:30 часа.

С нос Сунион на 9 km по път ΕΟ89 и ΕΟ91 и оттам до Атина по южното крайбрежие на Атика. По трасето има автобусна линия на ΚΤΕΛ през 60 минути с времетраене на пътуването 2:30 часа.

Ферибот[редактиране | редактиране на кода]

Лаврио е важно фериботно пристанище, което осъществява бърза връзка със селища и острови в Северна Гърция и Цикладите. Към юни 2022 г. са активни следните маршрути:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Шаблон:Дем Лавриотики