Лазар Календероглу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лазар Календероглу
Lazăr Kalenderoglu
румънски меценат
Лазар Календероглу, портрет от основоположника на румънския неокласицизъм Георге Татареску
Лазар Календероглу, портрет от основоположника на румънския неокласицизъм Георге Татареску

Роден
Починал
Погребан Букурещ, Румъния

Образование Парижки университет
Лазар Календероглу в Общомедия

Лазар Календероглу е влашки банкер и меценат и като такъв и ктитор на църквата „Свети Илия“ в Букурещ. През 1850 г. е удостоен с титлата „пахарник“.

Произходът на Лазар Календероглу не е много ясен, но румънската историография приема че неговите родови корени са от Смирна. Често считан за турчин или грък, Лазар до освобождението на България е ктитор на църквата посветена на пророк Св. Илия в Букурещ, след което през 1879 г. преотстъпва тази роля на Румънската православна църква.

Благодарение на неговото спомоществователство българската църква, както е известна днес, е възстановена след като старата постройка рухва заради поредното вранчанско земетресение на 23 януари 1838 г. На 30 август 1841 г. сегашната църковна постройка е осветена тържествено. [1] С учредяването на българската екзархия, поради търканията в македонската общност в Букурещ (официално призната като „гръцката общност“), църковните служби на гръцки език в църквата „Календероглу“ са преустановени. Оттогава в тази църква се служи само на румънски език до 1954 г., когато тази църква е възложена на Българската общност в Букурещ – според разбирането на патриарсите на двете сестрински църкви. [2]

Лазар Календероглу е ктитор за възстановяването и на манастира Колтеа в Букурещ на Михай Кантакузино, син на Константин Кантакузино и брат на Щербан I Кантакузин, чийто основен храмов камък е положен през 1701 г. в началото на XVIII век и осветен през 1715 г. [3]

Лазар Календероглу има двама сина. Йоан Календероглу е адвокат и експерт по римско право, както и довереник на крал Карол I, а Николае Календероглу е лекар. И на двамата Алма матер е Сорбоната. Йоан Календероглу е президент на Румънската академия (1904-1907).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ioan Kalinderu“ и страницата „Nicolae Kalinderu“ в Уикипедия на румънски и румънски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.