Лазар Хребелянович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лазар
моравски княз
Lazar Hrebeljanovic.jpg
Лични данни
Управление 1371-1389
Роден
около 1329
Починал
15 юни 1389 г.
Погребан в Раваница
Предшественик няма
Наследник Стефан Лазаревич
Семейство
Династия Лазаревичи
Баща Прибач
Майка неизвестна
Брак Милица
Потомци Стефан, Вук, Добровой, Мария, Елена, Драгана, Теодора и Оливера Стефан Лазаревич
Лазар в Общомедия
Княз Лазар - паметник на героя в Крушевац
Владенията на Лазар в навечерието на Косовската битка

Княз Лазар, известен също и като Лазар Храбелянович е Душанов властел, а след смъртта на цар Стефан Урош V и самостоятелен владетел на земите на Поморавието, Рашка и част от средновековните сръбски земи - земята на Войновичи (през втората половина на 14 век).

Второто му име е въведено в историографията от труда "Царството на славяните" на Мавро Орбини. Обособява самостоятелно владение с център Крушевац в Поморавието (крепостта Аладжа хисар /Шарения град/), след края на Душановото царство през 1371 г.

Титла[редактиране | редактиране на кода]

Титлата на Лазар е княз. По негово време е имало трима съседни крале - унгарския, на Прилепското кралство и на прогласеното на 26 октомври 1377 г. (Димитровден), над гроба над свети Сава в Милешево от Твъртко I Кралство Босна. Твъртко оженен за Доротея Българска се имал за наследник на Неманичите и общосръбски владетел. Няма данни Лазар, въпреки ниския си титул, да е бил под сюзеренитета на някой от кралете, даже унгарския. До битката на Косово поле, Лазар е независим щото се е изключвало да признава властта на Крали Марко който бил от Чирменската битка и смъртта на цар Стефан Урош в края на 1371 г., османски васал, плащащ харадж на султана. Лазар имал също и властелски претенции в западна посока, предвид на това, че през 1373 г. участва в тройната коалиция с мачванския и босненския бан и под унгарска егида за завземане на земите на Никола Алтоманович (племенник на Вук Бранкович). По този начин, Лазар овладял земите на днешна Западна Сърбия като и главната крепост на Ужице останала в негово владение.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Княз Лазар е роден около 1329 г. в Прилепъц, в близост до Ново бърдо, Косово. Син е на Прибач, който е логотет и виночерпец на цар Стефан Душан във владелската резиденция Призренец край Призрен. Лазар има две по-малки сестри, едната от които се е казвала Драгана.

Баща му се отличава в сблъсъка (бунта) на Стефан Душан с баща му Стефан Дечански (подкрепя душановото лоби), за което е възнаграден с важната служба логотет. Прибач, след прогласяването на Душановото царство през 1346 г., не получава дворцова титла (севастократор, деспот), но явно се ползва с голямо царско доверие.

Според архиепископ Данило II и неговия продължител, Прибач и Лазар са дворцови служители при Душан и Елена. Заедно с деспотите Йоан Оливер, Деян и кесарите Прелюб, Войхна, Лазар е един от "голямата петорка" в царския двор.

През 1353 г. Лазар се жени за Милица, дъщеря на Юг Богдан (ср. Вратко) и далечна потомка на зетските Неманичи, и по-специално на Вукан Неманич (според сръбските предимно фолклорно-легендарни сведения). Видно от фреската в манастира "Свети Архангели" край Призрен (изобразяваща погребението на цар Стефан Душан), след внезапната царска смърт на 20 декември 1355 г., Лазар е сред най-видните опечалени.

По времето на новия цар Стефан Урош V поема управлението на поморавските земи, които по-отдавна са интегрирани към средновековна Рашка. Периода на управление на младия цар се характеризира с ясно очертаните властелски вътрешнодържавни борби за повече власт и територия в царството. Тази тенденция излиза извън контрол с прогласяването на Вълкашин за крал, наследник на старото кралство на Неманичите, и особено след Чирменската битка, последвана от смъртта на царя в края на 1371 г.

Лазар, претендиращ по сватовска линия за наследник на Неманичите, повежда люта борба с останалите му съседни властели за северното (рашко) царско наследство - Вук Бранкович и Никола Алтоманович (племенник на Вук), като успява да разбие последния, присъединявайки неговите владения към своите през 1373 г. От този период насетне (до смъртта му на Косово поле през 1389 г.), Лазар владее и чисто сръбски земи. Предприема редица дипломатически стъпки за заздравяване на властта си и разширяване на владенията си - жени сестра си Драгана през 1371 г. за челника Муса, владеещ рударския край на Копаоник в Поибрието. И 5-те дъщери на Лазар са обвързани в династични бракове:

Лазар има и трима сина (Стефан, Вук и Добровой), най-големия от които го и наследява - Стефан Лазаревич.[1]

Въпреки овладените от Лазар сръбски земи, моравският владетел си остава обвързан в традиционните си владетелски отношения с родствениците на предходните душанови властели около царското семейство - с бившата царица Елена, приела монашеското име Елисавета и с вдовицата на Йоан Углеша - монахиня Ефимия. Този своеобразен триумвират над Печката патриаршия се опитва да вдигне схизмата над сръбската църква (някогашна сръбска архиепископия на Свети Сава), наложен ѝ от Цариградската патриаршия. Начело на Печката патриаршия по времето на Лазар са българи - Ефрем Печки и Спиридон.[източник? (Поискан преди 7 дни)]

В борба срещу османското нашествие[редактиране | редактиране на кода]

Владенията на Лазар се оказват на пътя на един от трите османски уджа след разгрома край Чирмен. Основно направление за настъпление на османците е на северозапад - по стария римски Виа Милитарис. Това поставя Лазар начело на антиосманската християнска коалиция формирана през 70-те години на 14 век, която успява да нанесе серия от поражения на османците - през 1380/81 г. край Парачин, край Плочник през 1386/87 г.[източник? (Поискан преди 7 дни)]

През 1387 година основните османски сили, водени от султан Мурад I, се насочват към Моравското княжество, но претърпяват поражение от княз Лазар Хребелянович в битката при Плочник. Моравците си връщат Ниш, а гарнизонът на намиралия се дотогава под българска власт Пирот доброволно преминава на тяхна страна. Мурад се възползва от това и на следващата година завзема доскорошното владение на васала си Иван Шишман. По това време османски части за пръв път достигат Босна, където в съюз с княза на Зета Георги Балшич претърпяват поражение от крал Твърдко.[1]

През 1389 година Мурад предприема нов поход в Сърбия и среща армиите на Лазар Хребелянович и Твърдко в битката на Косово поле на 15 юни. По време на сражението и султан Мурад, и княз Лазар загиват, поради което двете армии се оттеглят от полесражението.[2]

Външнополитически отношения[редактиране | редактиране на кода]

Княз Лазар, ведно с Твъртко I, се включва в унгарските династични борби за престола след смъртта на Лайош I. Политиката му е ориентирана към обединение на християнските сили за противодействие срещу основния османски удж (другите два са насочени към Търново и Солун).[източник? (Поискан преди 7 дни)]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg)) Имбър, Колин. Османската империя 1300-1481. София, Амисития, 2000. ISBN 954-90556-2-0. с. 58-59.
  2. Имбър 2000, с. 52-53.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Урош V Моравски княз (ок. 1329  – 1389) Стефан Лазаревич