Лазещият професор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лазещият професор
The Adventure of the Creeping Man
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1923 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Загадката на моста Тор
Следваща Съсекският вампир

Преводач Милена Попова
Лазещият професор в Общомедия

„Лазещият професор“ (на английски: The Adventure of the Creeping Man) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван през 1923 г. в списание „Странд“ (The Strand Magazine). Включен е в книгата „Архив на Шерлок Холмс“, публикувана през 1927 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В началото на септември 1903 г. при Шерлок Холмс за помощ идва Джон Бенет, който работи като асистент на известния професор Пресбъри от Камфорд. Възрастният професор прави предложение към младата дъщеря на един от колегите си, но е отхвърлен заради напредналата си възраст. След това Пресбъри без известие изчезва за известно време от къщата, след което започва загадъчна кореспонденция с чех на име Дорак, собственик на смесен магазин в Лондон. Освен това професорът носи малка кутия, която забранява да се пипа, дори и от неговия асистент. Необяснимо се променя и поведението на Пресбъри – той става груб, подозрителен и затворен. Тази промяна на професора се засилва, по наблюденията на Бенет, през всеки от последните девет дни след получаване на поредното писмо и на неголям пакет. Поведението на домашното куче на име Рой също е много странно: кучето многократно се втурва към стопанина си с такава ярост, че се налага да го поставят на верига навън. Последната случка, която подтиква Бенет да се обърне към Холмс, е един ужасен епизод: той вижда как професорът върви през нощта по коридора на четири крака. Холмс е готов да започне с разследването, когато в квартирата на улица Бейкър идва дъщерята на професор Пресбъри, Едит, годеница на Бенет. Изключително развълнувана, тя разказва друг ужасен случай: през нощта професорът се е покатерил без стълба до прозореца на спалнята ѝ на втория етаж и се е опитал да влезе.

Холмс, придружен от Уотсън, веднага отива до университетския кампус, където живее Пресбъри. След оглед на дърветата около къщата Холмс и Уотсън се срещат с Пресбъри, който ги посреща особено агресивно. След анализ на получената информация, Холмс предлага на Уотсън и Бенет да проследят професора през нощта, след като получи поредния пакет от Дорак. Скоро след това такава възможност им се предоставя и в полунощ Холмс и Уотсън виждат професор Пресбъри да се държи като маймуна. Професорът ходи на четири крака и удивително ловко скача по дърветата от клон на клон. След това Пресбъри започва да дразни окованото куче, което се изскубва от нашийника и се втурва към господаря си, като почти му прегризва гърлото. Уотсън оказва на Пресбъри медицинска помощ.

В присъствието на Бенет Холмс и Уотсън отварят мистериозната кутия на професора и намират там флакони с препарати и спринцовки за инжектиране, кореспонденцията с Дорак, както и писмо от Х. Льовенщайн, учен от Прага, който твърди, че е открил „еликсира на живота“, и който е бойкотиран от професионалната общност, защото е отказал да разкрие източника си. В желанието си да се подмлади професор Пресбъри ползва услугите на Льовенщайн и е започнал да си прави инжекции с „еликсира на живота“ – серум, изготвен въз основа на кръв от примат „черен лангур“. Не е имало резултат в исканата насока, но като страничен ефект се е развила моралната и физическа деградация на професора до нивото на маймуна.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Разказът „Лазещият професор“ е от малкото истории (като „Скандал в Бохемия“, „Благородният ерген“, „Човекът с обърнатата устна“) за приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън, в които няма криминална загадка.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Adventure of the Creeping Man,“ Illustration by Frederic Dorr Steele. The Courier-Journal, Magazine section (Louisville, Ky.) (15 март 1925), 2, 8.
  • „The Adventure of the Creeping Man,“ Evening Bulletin (Philadelphia) (28 март 1925), 19, illus.
  • „The Creeping Man,“ Illustrations by Frederic Dorr Steele. Hearst's International, 43, No. 3 (March 1923), 8 – 13, 116, 118, 120.
  • „The Adventure of the Creeping Man,“ Illustrated by Criswell. Los Angeles Times Sunday Magazine (22 март 1925), 7, 19 – 20.
  • „The Adventure of the Creeping Man,“ Illustrated by Howard Elcock. The Strand Magazine, 65, No. 387 (March 1923), 210 – 224.
  • „The Adventure of the Creeping Man,“ Sunday Chronicle (Manchester) (2 февруари 1930), 6, 19. illus.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Человек на четвереньках“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.