Лакримоса (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лакримоса
Lacrimosa.svg
Lacrimosa: Тило Волф
Lacrimosa: Тило Волф
Информация
Създадена Шлирен, Швейцария
Стил дарк уейв, готик метъл, симфоничен метъл
Активност от 1989 г.
Уебсайт Официален уебсайт
Членове Тило Волф, Анне Нурми
Лакримоса в Общомедия

Lacrimosa е музикална група от Швейцария, състояща се от 2 души – основателя, композитор и вокалист Тило Волф и вокалистката Анне Нурми, която също свири на клавирните инструменти.

Групата пее предимно на немски език, по-рядко на английски, а също на фински (например, песента „Vankina“ от сингъла „Der Morgen Danach“, първият куплет на „The Turning point“ и встъплението на песента „Schakal“) и латински (фрагменти от песните „Mutatio Spiritus“ и „Sanctus“). В руската версия на песента „I Lost My Star“ припевът е изпълнен на руски, мексиканското издание на албума „Echos“ съдържа версия на трека „Durch Nacht und Flut“ с фрагменти на испански език.

Название[редактиране | редактиране на кода]

Тило така обяснява произхода на названието на своята група:

По-рано е имало меси, които са писани по повод на спечелена война или коронация, меси по повод смърт и т.н. Тези меси имали строги съставни части, които трябва да присъстват винаги. Лакримоса – това в част от реквиема. Името произхожда от латинското „Lacrima“ – сълзи, и „mosa“ – течащи, а прекият превод „течащи сълзи“ означава тъжен, „тягостен“, „страдащ“. Аз обичам да слушам Моцарт, който е написал Реквием, поръчан от анонимен поръчител. Историята разказва, че чувствайки се зле здравословно авторът го е написал за себе си, с което да завърши творческия си път. Вечерта след завършването на Лакримосата провежда една репетиция с оркестъра, след което губи сили и умира.

Lacrimosa е частта, която започва строфата „Lacrimosa dies illa“ – „пълен е със сълзи този ден“.

Музикален стил[редактиране | редактиране на кода]

Tilo Wolff

Lacrimosa започва през 1990-те с музикалния стил дарк уейв. В това направлене са издържани първите три студийни албума на групата: „Angst“, „Einsamkeit“ и „Satura“. С четвъртия албум, „Inferno“ , е извършена замяна на стила с готик метал. За записа на албума „Stille“ Lacrimosa са привлечени и оркестри, във връзка с което са смесени стиловете готик и симфоничен метал. „Schattenspiel“, явявайки се сбор от песни, написани през историята на съществуването на Lacrimosa, съдържа композиции, издържани както в дарк уейв стилистиката, така и в духа на готик метала и симфоник метала.

Самият Тило Волф не е съгласен с определението на неговата музика като готик рок/готик метал:

Тези стилове може би подхождат за някои песни, но това не означава, че това е така по отношение на Lacrimosa като цяло!

Да допуснем, албумът „Revolution“ започва със симфонически рок („Irgendein Arsch ist immer unterwegs“) през електрониката („Refugium“), и ние виждаме рок ен рол („Feuerzug“) и електроник метал („Revolution“). Аз не съм слуга на имиджа! Искам да правя музика, а не да остарея в един и същи стил!

[1].

Състав на групата[редактиране | редактиране на кода]

Yenz Leonhardt 1 октомври 2012 Hirsch, Nürnberg
 • Тило Волф – вокал, клавишни, тромпет (от 1990 г.) (Snakeskin)
 • Aнне Нурми – вокал, клавишни (от 1994 г.) (Two Witchs)
 • Йенц Леонхард – бас китара, бек вокал (от 2006 г.) (Iron Savior, Stormwarrior, Savage Circus)
 • Себастиан Хаусман – китара по време на концерт (1994 г., от 2005 г. насам)
 • Ян Ярлунд – китара по време на концерти (1994 – 1995, от 2005 г. насам)
 • Йоахим Кюстнер – китара по време на концерти (от 1999 г.)
 • Рюдигер „AC“ Дрефейн – барабани на концерти (от 1995 г.)
 • Хенрик Флиман – китара по време на концерт (2012 г.) (Evil Masquerade)
 • Жулиен Шмит – барабани на концерти (2012 г.)
 • Саша Гербиг – китара (2007 г.)
 • Джай П. – бас китара (2007 г.)
 • Артуро Гарциа – барабани на концерти (2007 г.)
 • Милле Петроза – китара (2007 г.) (Kreator)
 • Готфрит Кох – китара (2007 г.)
 • Стефан Швартцман – барабани (2007 г.) (Accept)
 • Манне – барабани (2007 г.) (Lotto King Karl)

Оформление[редактиране | редактиране на кода]

Всички обложки на изданията на групата са издържани в черно-бели тонове и резонират с логото.

Основен персонаж на всички рисунки е Арлекин. Той е и нашето лого. Този клоун е своеобразен символ на някои комически изображения в нашата музика. Той съединява всичките тези чувства, които са налични и в нашето творчество. С оформлението на всички наши дискове се занимава художника Штелио Диамантопоулос. Неговите черно-бели рисунки винаги са построени с контраст, така като и нашите песни.

Текстове[редактиране | редактиране на кода]

Anne Nurmi

Тило Волф:

Аз съвършено точно зная, какво искам да изразя с нашите текстове. Затова Lacrimosa не е група в обичайния смисъл. Нямам желание да идвам в репетиционната зала с музиканти и да провеждам експерименти. Нямам поставена задачата пред себе си да станем най-добрата група в света. Става дума за това, да имаме възможност колкото се може по-достоверно да изразя своите усещания, и в това никой не може да ми помогне. Разбира се има случаи в студиото, когато музикантите правят нещо оригинално, и ако ми хареса аз го приемам. Но това касае по-скоро аранжимента отколкото композицията. Всички текстове са основани на събития, които са се случили или с мен, или в много близкият ми кръг, в който съм свързан. Не мога да пиша текстове за случилото се с някой друг, дори това да е за някой много близък човек, ако това няма никакво отношение с мен. Аз използвам в моите текстове много образи и иносказания, които, разбира се не трябва да се разбират превратно. Не трябва да зацикляме възприемайки буквално.

Редом с немските текстове на техните дискове има и текстове на английски език.

Анне Нурми:

Многоезичието в моите текстове е често, защото така е по-удобно да изразя своите чувства и мисли.

Тило Волф:

Има определени текстове, които е невъзможно да бъдат изразени на немски език, защото той е много деликатен език. Той е много удобен за двусмислености, дълбока нагледност, и много добър за описване на някои неща. Още повече, това е моят роден език, и за това на него мога да изразя своите мисли. Това донякъде не се получава на другите езици, а понякога изразява други образи. Има обаче определени неща, които е невъзможно да бъдат изразени на немски, и такъв текст, като в песента „Copycat“, тук абсолютно би бил невъзможен на немски език, това няма да се получи. За това е прекрасно, че можеш да ползваш друг език. Въобще не разбирам музиканти, които ползват английски, и утвърждават, че придават по-голямо значение на текста, макар и наполовина да не го владеят. Впечатлението е, че те пишат на английски просто защото това просто звучи по-благозвучно.

Hohelied Der Liebe[редактиране | редактиране на кода]

Benno Jünemann 1924 – 2011

Песен на песните (Немски: Das Hohelied der Liebe) е композирана за смесен хор в четири части от Бено Юнеман през 2004 година, и е включена в албума с аранжимент на Лакримоса „Lichtgestalt“ от 2005, със съпровод на Лондонския симфоничен хор и оркестър.

Бено Юнеман [2](1 април 1924 г. В Мерсебург, Саксония-Анхалт; – 21 юли 2011 Люденшелд) е немски композитор, хоров диригент, органист и педагог. Учи немска литература и музика (пиано) в университета в Лайпциг, учител в Илменау, Тюрингия, 1957 г. в Людиенгшаузен в Мюндстерланд, а от 1959 г. в Плетенберг в Сауерланд, Северен Рейн-Вестфалия.

Творчество

 • Автор е и съставя музика по „Песен на любовта“(„Das Hohelied der Liebe“) от ап. Павел: Вяра, Надежда и Любов, 2004
 • Песен за Свети Франциск от Асизи в четири части за смесен хор, орган, сопран и бас соло през 1995 г.
 • Песен по стихотворенията от Теодор Щорм в четири части за смесен хор
 • „Славеят“ от Теодор Щорм в четири части за смесен хор
 • „Не гледайте какво правят другите“ от Кристиан Моргенщерн за смесен хор
 • Песен по Псалм 126

Текст

 1. Коринтяни 13
  1. Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка.
  2. И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.
  3. И ако раздам всичкия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползува.
  4. Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,
  5. не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
  6. не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
  7. всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
  8. Любовта никога не отпада; другите дарби, обаче, пророчества ли са, ще се прекратят; езици ли са, ще престанат; знание ли е, ще се прекрати.
  9. Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме;
  10. но когато дойде съвършеното, това, което е частично, ще се прекрати.
  11. Когато бях дете, като дете говорех, като дете чувствувах, като дете разсъждавах; откак станах мъж, напуснал съм детинското.
  12. Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице с лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат.
  13. И тъй, остават тия трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта.

Уеблинкове

История[редактиране | редактиране на кода]

Clamor, Einsamkeit, Satura (1990 – 1993)[редактиране | редактиране на кода]

Историята на музикалния колектив Lacrimosa започва като солов проект на Тило Волф в стил дарк уейв. След демо записа на „Clamor“ е записан и издаден дебютният албум „Angst“, издържан в стила дарк уейв, а после в 1992 излиза втори албум – „Einsamkeit“. Женският вокал в първия албум принадлежи на Юдит Хрюнинг. Албума „Satura“ е първи релиз на Lacrimosa на който присъстват елементи на готик рока, като цяло обаче е издържан в стил дарк уейв. По заглавната композиция е заснет първия клип на групата.

Inferno (1994 – 1996)[редактиране | редактиране на кода]

Това е четвърти албум на швейцарската готик метал група. Излиза в 1995 година като собствен лейбъл на Тило Волф Hall of Sermon. Албума става преломен в историята на групата, демонстрирайки окончателният преход от дарк уейв към готик рока и готик метала, започнат още в предишните релийзи. С този албум към Тило Волф се присъединява и Анне Нурми.

Stille – Live (1997 – 1998)[редактиране | редактиране на кода]

В 1998 година излиза двойния концертен албум „Stille – Live“. Записът на този материал е от проведеното европейско турне през 1997. Подгряващи в турнето са групите Darkseed, The Gallery и Secret Discovery.

Elodia (1999)[редактиране | редактиране на кода]

Албумът е прието да се счита за първата gothic metal опера и класика в стила sympho gothic metal. В записът взима участие Лондонският симфоничен оркестър, което е безпрецентно в готик метала. Текста разказва за раздялата на двама вюлбени, които озвучават Тило Волф и Анне Нурми.

Тило Волф при представянето на албума „Lichtgestalt“

Fassade (2000 – 2001)[редактиране | редактиране на кода]

Релийза става едновременно на собствения лейбъл на Тило Волф – Hall of Sermon и големия немски лейбъл Nuclear Blast в 2001 година. Композициите са написани от Тило Волф, освен трека „Senses“, автор на който е Анне Нурми.

Echos (2002 – 2003)[редактиране | редактиране на кода]

Релийза е от 27 януари 2003 г. Композициите са написани от Тило Волф, освен трека „Apart“, автор на който е Анне Нурми.

Lichtgestalt (2005 – 2006)[редактиране | редактиране на кода]

Това е деветият албум на швейцарската готик метал група Lacrimosa. Изданието се състои на 2 май 2005 година на лейбъла Hall of Sermon.

Sehnsucht (2008 – 2009)[редактиране | редактиране на кода]

Тило Волф и Анне Нурми на фотосесията към албума „Sehnsucht“

През февруари 2009 на официалния сайт е обявено названието на новия албум, а също и две представяния – 8 май. По-късно, през февруари е показана и обложката. През март 2009 на официалния сайт е публикуван и списък с песните, състоящ се от 10 композиции. През втората половина на март на официалния сайт е публикуван първи триминутен откъс от първия трек на новия албум.

Schattenspiel (2010)[редактиране | редактиране на кода]

На втори март 2010 година на официалния сайт на групата се появява информация за издаването на нов албум във връзка с двадесетгодишнината на колектива. Изданието е на две CD и съдържа 18 композиции, в това число не издавани ранни творби, първите демо записи от 1990 година, а също така и песни, написани специално за релиза. Изданието се състои на 7 май 2010 година[3]. Юбилейното издание е с название „Schattenspiel“. Информация за това и представянето на обложката е на 20 март на официалния сайт на групата.

Първоначално трак листа на албума се състои от 17 композиции, обаче на 8 април става известно за добавянето в листа на не издавана версия на трека на „Copycat“[3][4].

Revolution (2012)[редактиране | редактиране на кода]

На 31 май 2012 година чрез официалният на сайт Lacrimosa Тило Вольф съобщава това че, названието на поредния студиен албум на групата ще бъде „Revolution“. Дискът е пуснат на 7 септември 2012 година.[5].

Етапи в пътя[редактиране | редактиране на кода]

 • 1990: Тило Волф издава запис с „Clamor“, използвайки Lacrimosa като название на групата.
 • 1991: Тило Волф създава звукозаписната компания Hall of Sermon, като независим лейбъл, за да издава музиката на групата.
 • 1993: Анне Нурми се присъединява към групата като изпълнител на клавирните инструменти, а не след дълго време и като пълноправен член напускайки финландската готик група Two Witches.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Демозаписи[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

Концертни албуми и сборници[редактиране | редактиране на кода]

 • 1998 – Live (2 CD)
 • 2002 – Vintage Classix LPs
 • 2007 – Lichtjahre (2 CD) (Live)
 • 2010 – Schattenspiel (на немски: Театър на сенките)
 • 2014 – Live in Mexico City (2 CD)

Сингли и EП[редактиране | редактиране на кода]

 • 1993 – Alles Lüge CDS (на немски: Всичко е лъжа)
 • 1994 – Schakal CDS (на немски: Чакал)
 • 1996 – Stolzes Herz CDS (на немски: Гордо сърце)
 • 1999 – Alleine zu zweit CDS (на немски: Самотни заедно)
 • 2001 – Der Morgen Danach CDS (на немски: Утрото след…)
 • 2002 – Durch Nacht und Flut CDS (на немски: През нощ и потоп)
 • 2005 – The Party Is Over CDS (на английски: Празника свърши)
 • 2005 – Lichtgestalten EП (на немски: Светли образи)
 • 2009 – I Lost My Star EП (на английски: Аз загубих моята звезда)[6]
 • 2009 – Feuer CDS (на немски: Огън)
 • 2010 – Sellador
 • 2013 – Heute Nacht EП

Участие в други проекти[редактиране | редактиране на кода]

 • Артист Кристиан Дерге; Албум Lycia – 1993
  • „Mystische Rosenmadonna“
  • „Der Satyr“
  • „Weltschmerz“
  • „Kriegsvögel“
 • Група Illuminate; Албум Verfall – 1996
  • „Love Never Dies“
 • Група Atrocity; Албум Non Plus Ultra – 1999
  • „Siehst du Mich im Licht“
 • Група Kreator; Албум Endorama – 1999
  • „Endorama“
 • Група Dreams of Sanity; Албум Masquerade – 1999
  • „The Phantom of the Opera“
 • Група Witt; Албум Bayreuth 3 – 2006
  • „Abendrot“
 • Група Kartagon; Албум In The Clinic – 2013
  • „Messiah“

Видеография[редактиране | редактиране на кода]

VHS[редактиране | редактиране на кода]

 • 1995 – The Clips 1993 – 1995 (Клипове 1993 – 1995)
 • 1997 – The Silent Clips (Тихи Клипове)

DVD[редактиране | редактиране на кода]

 • 2000 – The Live History (Жива (концертна) история)
 • 2005 – Musikkurzfilme (Сборник видеоклипове на групата)
 • 2007 – Lichtjahre (История на турнето Lichtgestalt 2005 – 2006 години)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Lacrimosa interview by Conor Fynes. // progarchives.com. Посетен на 3 ноември 2012. (на английски)
 2. www.plettenberg-lexikon.de Посетен на 1 декември 2014
 3. а б New double album. // Official Homepage of Lacrimosa. Архивиран от оригинала на 5 февруари 2012. Посетен на 13 юни 2010. (на английски)
 4. Why did we take this picture?. // Official Blog. Архивиран от оригинала на 5 февруари 2012. Посетен на 13 юни 2010. (на английски)
 5. News 2012. // Lacrimosa – the official website. Архивиран от оригинала на 25 юни 2012. (на английски)
 6. Эксклюзивный сингл Lacrimosa для России

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]