Лама Джампа Тайе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лама Джампа Тайе
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя · Бодонг
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Палийски канон
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Лама Джампа Тайе е будистки учител (лама), преподаващ методите на традициите Сакя и Карма Кагю на тибетския будизъм. Той преподава повече от тридесет години и е духовен лидер на организацията от будистки центрове, наречена Дечен.[1] Автор е на няколко книги за тибетския будизъм и има докторска степен от Манчестърския Университет за изследвания на тибетската религия. Известен е като един от първите хора от Запада, упълномощени да преподават ученията на Ваджраяна. [2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лама Джампа Тайе е роден в католическо семейство в Манчестър през 1952 и през 1973 г. на двадесетгодишна възраст среща първия си учител Карма Тинлей Ринпоче. [3] Други главни учители за него са Техни Светейшества Сакя Тризин и Кармапа (както шестнадесетия, така и седемнадесетия). Донякъде необичайно лама Джампа има отговорността и пълномощията да преподава ученията на две приемствености на тибетския будизъм: Сакя и Карма Кагю заради широтата както на медитативния си опит, така и на академичната си подготовка. [4]

Дечен[редактиране | редактиране на кода]

Лама Джампа Тайе е духовен ръководител на мрежа от будистки центрове, наречена Дечен (на тибетски „велико блаженство“) с пълномощията и от името на своя учител Карма Тинлей Ринпоче. Това са повече от двадесет центъра във Великобритания, САЩ, Мексико и няколко страни в Европа, между които България.

Преподаване[редактиране | редактиране на кода]

Лама Джампа пътува интензивно и дава учения и посвещения в много страни както за Дечен, така и по покана на други организации. [1] Лама Джампа също е и преподавател в Международния будистки институт на Кармапа (КИБИ) в Делхи. [5] Негово Светейшество Сакя Тризин казва: „Бих искал да поздравя Лама Джампа Тайе за непоколебимия ентусиазъм и усилия отдадени на благородната кауза да направи дхарма достъпна за тези, които имат интерес от нея и да го насърча да продължи добрата си работа.“ [6] В преподаването си Лама Джампа следва традиционния за тибетския будизъм стил, като поставя ударение и на историческия аспект на Ваджраяна и по този начин той утвърждава непрекъснатата приемственост на ученията.

Книги[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Dechen Website. //
  2. Rawlinson, Andrew. The Book of Enlightened Masters. Open Court, 1997. ISBN 0812693108. с. 336.
  3. Website of Karma Thinley Rinpoche. //
  4. Snelling, John. The Buddhist handbook: a complete guide to Buddhist teaching, practice, history, and schools. Century, 1987. ISBN 0712615547. с. 331.
  5. Website of Karmapa International Buddhist Society. //
  6. Rain of Clarity. Ganesha Press, 2006. ISBN 0950911941. с. 6.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]