Лама (животно)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за южноамериканското домашно животно. За будисткия учител вижте Лама (духовен учител).

Лама
Llama lying down.jpg
LLama.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Camelidae Камилови
род: Lama Лама
вид: Lama glama Лама
Научно наименование
Уикивидове Lama glama
Разпространение
Lama glama Vicugna pacos range.png
лама в Общомедия

Лама (Lama glama) е бозайник от семейство Камилови. Разпространена е предимно в Латинска Америка като домашно млекопитаещо животно. Традиционно се свързва с Перу и скотовъдството на инките. Ламите се използват за вълна, мляко, месо и като товарни животни. Счита се, че ламите съществуват отпреди 4 милиона години. Те са интелигентни животни, високи са между 1,7 метра и 1,8 метра и тежат между 130 и 200 килограма. Освен това са социални животни и обичат да живеят в стада. Живеят до 20-25 години. В случай, че ламата се почувства застрашена, е много възможно да започне да плюе.

Ламите произхождат от централните равнини на Северна Америка преди 40 млн. години и мигрират в Южна Америка преди 3 млн. години. Цената на една лама варира от 500 до 1000 долара.

През 2007 г. ламите и алпаките в Южна Америка са повече от 7 млн., а заради вноса им в края на 20 век от Южна Америка днес има около 158 000 лами и 100 000 алпаки в САЩ и Канада.

Лама водена от свойта малка говедарка

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]