Лангелед (газопровод)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Географско разположение

„Лангелед“ (първоначално „Бритпайп“, Britpipe) е подводен магистрален газопровод в Северно море.

Изграден е за доставка на природен газ от норвежкото газово находище Ормен Ланге в Норвежко море до крайния терминал в Изингтън, Великобритания. Осигурява 20% от потребностите на островната държава от синьото гориво[1].

От момента на откриването му на 16 октомври 2006 г. е и най-дългият подводен газопровод в света със своите 1166 км, докато не е изпреварен от по-късно изградения „Северен поток“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Находището Ормен Ланге е открито през 1997 г. от норвежката компания Hydro. Нарежда се на 2-ро място (след най-голямото Трол) сред офшорните газови полета на Норвегия. Общият му обем е 397 млрд. кубически метра природен газ, находящи се на 800 – 1000 метра под морското равнище.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Терминалът на полуостров Нихамна, където се обработва природният газ, преди да бъде превозен до Великобритания
Данни
Дължина на газопровода 1166 км
Диаметър на тръбата 42 – 44 инча
Проектно налягане 157 – 250 бара
Общо стоманени тръби 850 000 тона
Капацитет на годишния обем на доставките 25 млрд. м3
Kапацитет за денонощие 69,4 млн. м3
Стойност на газопровода 2,5 млрд. евро
Техническо обслужване Statoil
Оператор Gassco

Строителство[редактиране | редактиране на кода]

Терминалът в Изингтън, Великобритания

Преди началото на фактическото строителство е построена и използвана специална машина, която да изследва повърхността на дъното, където е предвидено да бъде положен тръбопроводът, достигайки до дълбочини от порядъка на 4,5 км.

Самият газопровод е положен на нестабилен терен. Използван е екскаватор, с помощта на който са изглаждани стръмни наклони и неравности. В допълнение са разрушени около 2,8 млн. тона скали за да се постигне необходимата плоска повърхност. Положени са общо 96 600 отсека от тръбопровода с помощта на 2 плавателни съда, напредващи с 4 км в денонощие, единият от които е и най-големият от своя тип в света.

Газопроводът „Лангелед“ е интегриран с газопреносната система на Норвегия, като при нужда би могъл да обезпечава доставки и за Континентална Европа. Чрез 44-инчова тръба синьото гориво достига до терминал в Изингтън във Великобритания (открит на 1 юни 2006 г.), където се регулират налягането и температурата, преди да бъде подадено към газовия оператор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]