Ландвасер (виадукт)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ландвасер
Landwasser Viaduct
Влак, преминаващ през виадукта.
Влак, преминаващ през виадукта.
Основни данни
Предназначениежелезопътен мост
Пресичарека Ландвасер
МестоположениеШмитен и Филизур, Швейцария
Технически данни
Материалваровик
Обща дължина136 m
Височина65 m
История
Построенмарт 1901-1902
ПроектантАлександър Акатос
СтроителMüller & Zeerleder
Стойност280 000 CHF
Експлоатация
Дневен трафик30 пътнически и няколко товарни влака
Карта
Карта
Местоположение в Filisur, Schmitten, Граубюнден
Ландвасер в Общомедия

Виадуктът Ландвасер (на немски: Landwasser Viaduct) е единичен, извит, варовиков железопътен виадукт, пресичащ река Ландвасер между Шмитен и алпийското село Филизур, кантон Граубюнден, Швейцария.

Съоръжението е проектирано от Александър Акатос и построено в периода 1901-1902 г. от Müller & Zeerleder за железопътната линия на компания Ретише Бан, която го притежава и използва към настоящето. Виадуктът, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е с височина 65 m, дължина – 136 m, и една от рампите му излиза от тунела Ландвасер.[1]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Виадуктът Ландвасер има шест арки, разположени на ширина 20 метра (66 фута), разположени на пет високи колони. Железопътната линия в близост до виадукта има наклон от 2 процента и кръгова дъга с радиус от 100 метра (330 фута).

Югоизточната опора на виадукта се намира на висока скала, а трасето отвежда директно към тунела Ландвасер, чиято дължина е 216 метра.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Запис от въздуха на виадукта.

Виадуктът е част от железопътния път Албула между гара Тиефенкастел и Филизур, на 63 километра от гара Тузис.

От другата страна на тунела, отделната линия от Давос Плац се пресича с железопътната линия Албула, като и двете линии пристигат във Филизур. Малко преди достигането на точката на кръстопът, пътниците от линията Давос-Филизур могат да се насладят на гледката към виадукта от североизток.

В популярната култура[редактиране | редактиране на кода]

Виадуктът се появява за кратко като мост, който е разрушен от слугите на Распутин в анимационния филм Принцеса Анастасия от 1997 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Graham, Adam H. The Swiss train tourists don’t take. National Parks, Switzerland // BBC – Travel. 19 юни 2014. Посетен на 19 юни 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Landwasser Viaduct в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​