Ландшафт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фотография на ландшафта на Гиеонджу, Южна Корея

Ландшафт (от немското – Landschaft) е специфична географска територия представляваща система от всички природни компоненти (скали, почва, въздух, вода, растителност и животни), която се променя във времето под влиянието на природните фактори и човешката дейност.

Ландшафт е земегледка, взаимосвързана съвкупност от природни (релеф, почви, растителност, вода, скали, въздух) и изкуствени (антропогенни, инженерни съоръжения и архитектурни елементи) компоненти.

Ландшафт е общ изглед на дадена местност (пейзаж), който по външния си облик се отличава от съседните. Произведение на художественото изкуство, чийто обект на изображение е природата.

Видове ландшафт[редактиране | редактиране на кода]

В пространствено отношение ландшафтът може да бъде:

  • Голям – Той обединява по еднороден облик по-големи територии, като Тракийска низина, Дунавската равнина, Розова долина, лесостепна Добруджа и др. Те от своя страна могат да се разделят на по-малки самостоятелни единици.
  • Малък – Той обединява по-малки територии с еднороден облик, като Бургаска низина, Искърско дефиле, Белоградчишките скали, Побитите камъни край Варна и др. Това са типично култивирани стопански площи и др.
  • Микроландшафт – Той се ограничава в обособени обекти с характерен облик, като отделни зелени площи: паркове, моренни кътове и др. – например „Аязмото“ край Стара Загора, народният парк „Витоша“ край София, паркът „Кайлъка“ край Плевен, крайморските градини във Варна и Бургас и др.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]