Ланча Дедра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ланча Дедра
МаркаЛанча
Произвежданот 1989 до 1997
Сглобяван вРивалтаТорино- Италия, Кивиасо-Италия
Предходен моделЛанча Призма
НаследникЛанча Либра
ДизайнерИДЕА
Задвижване
Скоростна кутия5-степенна ръчна
Други характеристики
Платформасемеен седан
Купеседан с 4 врати
Междуосие2540 mm
Дължина4340 mm
Ширина1700 mm
Височина1430 mm
Тегло1060 kg
Ланча Дедра в Общомедия

Ланча Дедра е италиански хечбек седан произвеждан от италианския производител Ланча.

История[редактиране | редактиране на кода]

Автомобилът е наследник на Ланча Призма. Автомобилът е базиран на платформата на автомобилите Фиат Темпра, Фиат Типо и Алфа Ромео 155. Дебютът на автомобила се състои през април 1989. Автомобилът носи типичните характеристики с новата моделна гама на Ланча през края на 80-те Ланча Тема и Ланча Делта. За разлика от предшественика си Дедра е по-динамична и е намален разходът на гориво. Сигурността в автомобила е значително подобрена. Вградени са подобрени системи за поведението на пътя на автомобила.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Автомобилът използва линиите и определя бъдещия стил на моделите на ексклузивната италианска марка. Дизайнът е дело на специалистите от италианското дизайнерско ателие ИДЕА. Традиционната решетка на марката е разширена. Предните фарове са по-разтегнати и предната част на капака е извита, а неко при презнанеясно? ] леко ръбеста. Задните габарити са формирани по собствен стил за марката, но са в тон със стила на автомобила.

Ланча Дедра СВ[редактиране | редактиране на кода]

Комби версията на Ланча Дедра е една от новостите на пазара. За разлика от някои конкуренти на модела автомобилът е с голям багажник и задната част на автомобила е елегантно оформена. Максималната вместимост е 448 литра.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Ланча Дедра се произвежда във фабриката на Ланча в Кивиасо и заводът на Фиат в Ривалта. Произведени са общо 141 084 екземпляра.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Статия за модела-Омниауто